Hvordan dekke kaffebehovet uten kaffe – del 3

Det finnes en rekke kaffealternativer som er naturlig koffeinfri.

En kvinne rører med en skje i en kaffekopp med moringa latte. Moringa er et godt kaffealternativ. Det er fullt mulig å lage moringa latte av det grønne pulveret. Foto: Colourbox.com

Det hender at man har et sterkt behov for å drikke kaffe på tidspunkter hvor det ikke passer seg å drikke kaffe. Det kan hende at man snart skal legge seg, eller at man rett og slett ønsker å redusere koffeininntaket. Eller ønsker du bare en helt ny smaksopplevelse? Da er det godt å ha noen koffeinfrie kaffealternativer.

Selv om det selvsagt er mulig å drikke koffeinfri kaffe, finnes det mange kaffealternativer som er naturlig koffeinfrie – og som tilfredsstiller kaffebehovet.

Koffeinfrie alternativer

Når man elsker kaffe, vet man at det ikke finnes noen fullgode alternative drikker til det sorte gullet. Forskning antyder imidlertid at vi ikke egentlig liker smaken av kaffe, men at vi liker det fordi vi assosierer smaken med den positive følelsen kaffe gir oss. Det burde derfor være fullt mulig å skape lignende positive assosiasjoner til koffeinfrie kaffealternativer.

På dette området finnes det en rekke valgmuligheter der ute. Du har kanskje allerede prøvd chai latte, matcha eller gurkemeielatte, men det finnes svært mange – litt mer ukjente – varianter.

Moringa

Moringa minner litt om matcha. Moringa er et grønt pulver som lages ved å male tørkede blader fra moringatreet. Deretter lager man drikken ved å blande dette pulveret med vann. Dette er altså samme fremgangsmåte som matcha, og moringa blir ganske lik i utseende. Den største forskjellen mellom de to er at matcha inneholder koffein, mens moringa er naturlig koffeinfri.

Drikken har et høyt innhold av vitamin C, vitamin B6, kalsium, riboflavin og jern, og har en rekke helsemessige fordeler. Moringa har en beroligende og lett søthet, og selv om den ikke minner om kaffe verken i utseende eller smak, er den en god erstatter. Tilbakemeldingene på moringa er overveldende positive. Kan for eksempel kjøpes fra life.no.

En kvinne sitter i sengen sammen med katten sin, og leser en bok og drikker kaffe.

Det er fullt mulig å dekke kaffebehovet – selv uten kaffe. Foto: Colourbox.com

Crio bru

Crio bru kombinerer to favoritter: kaffe og kakao. Produktet består av malte kakaobønner, og brygges på samme måte som kaffe. Drikken får smaken og aromaen av kakao, men gir likevel samme følelse som kaffe. Den blir spesielt god sammen med litt melk og sukker.

Selv om kakao ikke inneholder koffein, inneholder det teobromin, et stimulerende stoff som øker konsentrasjonsevnen og bedrer immunforsvaret. Effektene av teobromin varer lenger enn koffein, og kan trygt drikkes for de som ikke kan drikke koffein.

På samme måte som kaffe, finner man ulike smaker basert på hvor kakaobønnene kommer fra og hvilken brennegrad kakaoen har fått. For eksempel finner man kakao fra Ecuador og Ghana i enkelte French roast- og light roast-blandinger. I tillegg kan man kjøpe kakaobønner med hint av peppermynte og pumpkin spice. Crio bru kan blant annet kjøpes fra criobru.com.

Postum

Postum er et kaffealternativ som lages med hvetekli og melasse. Drikken lages ved å blande ut pulveret i vann, og resultatet blir en kopp med noe som kan minne om kaffe. Drikken har visstnok kraftig smak og aroma, og kommer i flere ulike smaksvarianter, blant annet naturlig kaffe, hvete, ristet hvetekli og kakao.

Tilbakemeldingene er svært gode. Det de fleste klager over, er at Postum har fått en ny oppskrift som gjør at den er noe annerledes enn originalen. Likevel er dette et godt kaffealternativ for de som ønsker å holde seg unna koffein. Dersom man må være påpasselig med blodsukkernivået sitt, bør man imidlertid holde seg unna dette produktet, ettersom det inneholder melasse. Postum kan for eksempel kjøpes på postum.com.

Kaffree Roma

Kaffree Roma minner om flere andre koffeinfrie kaffealternativer, blant annet Pero som vi omtalte i den første artikkelen. Kaffree blir laget av ristet bygg, sikorirot og rug. Drikken tilberedes som pulverkaffe, og løses enkelt opp i varmt vann. Drikken har visstnok en fyldig kaffesmak, helt uten syrlighet og bitterhet. Pulveret skal også passe ypperlig i både kaker og desserter.

Generelt sett er tilbakemeldingene gode, og det er flere som sverger at dette er det beste kaffealternativet som finnes. Kan kjøpes på amazon.com.

Kilde: allrecipes.com

Relaterte artikler