Er koffein veksthemmende hos barn og unge?

Selv om myten har blitt avkreftet siden den dukket opp i 1933, er det fortsatt mange som tror på den.

En liten, mørkhudet gutt står og måler seg mot en dørkarm Koffein påvirker ikke veksten, verken i den ene eller andre retningen. Foto: Colourbox.com

Det er mange som mener at koffein hemmer veksten hos barn og unge. Dette er imidlertid kun en myte.

Dersom du som barn fikk høre at du måtte være forsiktig med å drikke kaffe fordi det er veksthemmende, kan du finne trøst i at du ikke er den eneste. Forskning viser imidlertid at koffein ikke påvirker veksten, verken i den ene eller andre retningen.

Hvor kommer myten fra?

Myten om at koffein er veksthemmende har hovedsakelig to kilder: Den ene kilden er forskningsbasert, mens den andre kommer fra markedsføring.

Myten i forskning

Enkelte studier har funnet at koffein kan gi kalsiummangel. Forskere mente derfor at koffein gir en lavere mineraltetthet i beina hos barn og unge, og at dette hemmer veksten. På 80-tallet var det også flere studier som mente at høyt koffeininntak gir høyere risiko for å utvikle beinskjørhet, nettopp på grunn av kalsiummangelen, og at dette er en veksthemmende faktor.

I ettertid har det imidlertid vist seg at koffeinets påvirkning er ubetydelig. I tillegg ble det oppdaget at kaffedrikkerne i disse undersøkelsene drakk mindre melk enn kontrollgruppene. Ettersom melk er en stor kilde til kalsium, viste det seg at kalsiummangelen kom som et resultat av redusert melkekonsum. Beinskjørheten som ble oppdaget hadde derfor ingenting med koffeinet å gjøre. Nyere forskning har også bevist at koffein faktisk kan redusere risikoen for å utvikle beinskjørhet.

Myten i reklame

Den største årsaken til myten kom imidlertid ikke fra forskning, men fra markedsføring som dukket opp i løpet av første halvdel av 1900-tallet. Selskapet som produserer Postum, et koffeinfritt alternativ til kaffe, startet en reklamekampanje om at kaffe aldri må drikkes av barn og unge. De presenterte en rekke usannheter om at kaffe påvirker helsen negativt, og kom i 1933 med en reklame som sa at koffein hemmer veksten hos barn og unge. Selv om ingen av påstandene til Postum ble støttet av vitenskap, ble de likevel tatt som sannhet. Og til tross for at forskning har avkreftet det, er det fortsatt mange som tror at koffein er veksthemmende.

Forskning avkrefter myten

I 1998 ble det gjennomført en studie ved Penn State College of Medicine i USA som undersøkte om koffein faktisk er veksthemmende. Studien fulgte 81 jenter i alderen 12–18 år over en periode på 6 år, og målte koffeininntaket deres for å se hvordan det påvirket veksten. Deltagerne ble delt inn i tre grupper basert på gjennomsnittlig koffeinkonsum, og gruppene ble sammenlignet ved studiens slutt. Resultatene viste ingen sammenheng mellom koffeininntak og gjennomsnittlig høyde. Denne myten ble altså avkreftet, én gang for alle.

Det er imidlertid verdt å merke seg at dette ikke betyr at barn bør drikke ubegrensede mengder koffein. Selv om koffein ikke er veksthemmende, har flere studier vist at høyt koffeininntak hos barn og unge kan resultere i søvnforstyrrelser, høyt blodtrykk, ujevn hjertefrekvens og angst. Det daglige koffeinkonsumet hos barn bør derfor begrenses basert av vekt og alder.

Kilder: sprudge.com, livescience.com

Relaterte artikler