Slik lager du New Orleans-inspirert kaldbrygg

En kaldbrygget kaffe med helt spesiell smaksprofil.

En hvit kopp står ved siden av en krukke med malt sikori Sikorikaffe er en tradisjon i New Orleans. Foto: Colourbox.com

New Orleans-inspirert kaldbrygg er en unik type kaldbrygget kaffe – laget med sikorirøtter.

Sikori er en løvetannlignende urteplante med blå blomster, som har vært brukt som både mat og medisin i hundrevis av år. Røttene er kraftige, og kan minne litt om gulhvite gulrøtter. Sikori er blant annet kjent som ‘kaffeløvetann’ på islandsk (kaffifífill) og ‘kaffeugress’ på engelsk (coffee weed). Dette oppsummerer planten svært godt; når man lager drikke av ristede og malte sikorirøtter, minner nemlig smaken om kaffe.

Sikori som kaffeerstatter

Sikorikaffe var en populær kaffeerstatter i Norge under andre verdenskrig og i etterkrigstiden, ettersom kaffe var dyrt og vanskelig å få tak i. Sikori er fortsatt en av de mest populære kaffeerstatterne på markedet, nettopp fordi smaken minner såpass mye om ekte kaffe.

Nordmenn er imidlertid ikke de eneste som opp gjennom historien har måttet ty til kreative kaffealternativer. For eksempel ble sikorikaffe populært i New Orleans under den amerikanske borgerkrigen, da det var kaffemangel i landet på grunn av blokkerte havner. Dette gjorde at de kaffeavhengige innbyggerne ble desperate, og de begynte derfor å drikke sikorikaffe for å tilfredsstille kaffebehovet sitt.

Sikori ble både drukket alene, slik som i Norge, men det ble også blandet inn sammen med ekte kaffe. På denne måten fikk innbyggerne i New Orleans den lille kaffebeholdningen de hadde til å vare lenger, uten at de måtte gi fullstendig avkall på koffeinet.

En skål med sikorirøtter og sikoriblomster står på et bord

Sikorirøtter ser litt ut som hvite gulrøtter. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på New Orleans-inspirert kaldbrygg

Sikorikaffe har blitt en tradisjon i New Orleans, og de fleste av byens kaféer og kaffebarer tilbyr ulike varianter av drikken. Noen lages med ren sikori, mens andre lages i kombinasjon med ekte kaffe.

New Orleans-inspirert kaldbrygg er av sistnevnte type. Som annen kaldbrygget kaffe blir den mild og søt, og sikorien fremhever kaffens smak og aroma samtidig som det tilføres hint av krydder, treverk og nøtter. Kaffen får derfor en kraftig og kompleks smaksprofil.

Vi anbefaler å bruke en mørkere brent kaffe i denne oppskriften, gjerne med hint av sjokolade og nøtter. Prøv for eksempel Blå Java eller Gaitania Colombia fra Coffee of the World.

Sikorirøttene skal ristes og males. Dette gjøres ved å vaske røttene godt og skjære dem i terninger, før man legger dem på en rist i stekeovnen og steker dem langsomt til de er harde og mørkebrune tvers igjennom. Deretter males de på samme måte som kaffebønner. Eventuelt kan man kjøpe ferdig tørkede sikorirøtter og male disse.

Ingredienser

  • 50 gram grovmalt kaffe
  • 25 gram grovmalt sikori
  • 750 ml vann

PS! Eksperimenter gjerne med ulike blandingsforhold mellom kaffe og sikori.

Fremgangsmåte

  1. Grovmal kaffe og tørkede sikorirøtter.
  2. Hell kaffeblandingen i en kaldbrygger, eventuelt i en mugge.
  3. Fyll opp med kaldt vann, og rør til all kaffen er godt fuktet.
  4. Sett et lokk på beholderen, og plasser den i kjøleskapet.
  5. La kaffen trekke i minst 19 timer.
  6. Sil kaffen gjennom et filter over i en ny beholder.
  7. Drikk den kaldbryggede kaffen som den er, gjerne med isbiter, eller bruk den som base i iskaffe!

Kilder: rolv.no, neworleansroast.com, sarasotamagazine.com

Relaterte artikler