Her får du oppskriften!
Tilberedningen av café brûlot er en begivenhet i seg selv. Foto: Colourbox.com‘Café brûlot’ er fransk og betyr ‘brent kaffe’. Og det oppsummerer drinken godt; den tilberedes tradisjonelt i en svært forseggjort prosess som involverer å helle brennende brandy ned et appelsinskall og oppi en helt spesiell, sølvbelagt punsjbolle, før man slukker flammene med kaffe smaksatt med sikori. Kaffedrinken er ofte assosiert med feiringer og spesielle anledninger, og tilberedningen av drinken er en begivenhet i seg selv.
Café brûlot kan spores tilbake til 1800-tallet i New Orleans. Den oppstod visstnok som en spesialitet i det berømte franske kvarteret i byen, men den nøyaktige opprinnelsen til drinken er noe usikker.
Noen kilder sier at drinken ble oppfunnet på 1890-tallet av Jules Alciatore, sønnen av Antoine Alciatore, som grunnla den kjente restauranten Antoine’s Restaurant. Drikken ble spesielt populær under forbudstiden på 1920-tallet, da alkohol var forbudt i USA; kaffen gjorde nemlig at det ikke var mulig å lukte alkoholen.
Ifølge andre kilder var det piraten Jean Lafitte som oppfant drinken. Han skal visstnok ha laget den ens ærend for å kunne trollbinde et henrykt publikum – som da ikke oppdaget at piratkompisene hans stjal lommebøkene deres …
Uansett hvem det var som oppfant café brûlot, ble den raskt en favorittdrink i New Orleans, spesielt blant middelklassen. I dag er café brûlot fortsatt en favoritt på menyen, og regnes som en del av den kulinariske arven i New Orleans. Kaffen er også en attraksjon for turister som ønsker å oppleve en del av byens kultur og historie.
Denne oppskriften er ikke den tradisjonelle oppskriften, men en justert versjon som er enkel å lage hjemme. Du behøver derfor verken en sølvbelagt punsjbolle eller å sette fyr på drinken.
Oppskriften gir nok til 8–10 porsjoner.
Kilder: foodandwine.com, dailycoffeenews.com, frenchquarter.com, nola.eater.com
Selv om sikorikaffe er trygt for de aller fleste, er det ikke alle som burde drikke det.
Under andre verdenskrig var importen av kaffe til Norge nærmest ikke-eksisterende. Det ga utslag i ymse kaffeerstatninger.
Denne tyrkiske kaffeerstatteren har vært drukket i over 100 år!
En flammende cocktail toppet med krem og sjokolade!