Har du hørt om café brûlot?

Her får du oppskriften!

En bartender lager café brûlot ved å sette fyr på alkoholen Tilberedningen av café brûlot er en begivenhet i seg selv. Foto: Colourbox.com

New Orleans er kjent for en rekke ting, og café brûlot er en av dem. Denne signaturdrinken har en kompleks smaksprofil med smak av sitrus, krydder og kaffe.

‘Café brûlot’ er fransk og betyr ‘brent kaffe’. Og det oppsummerer drinken godt; den tilberedes tradisjonelt i en svært forseggjort prosess som involverer å helle brennende brandy ned et appelsinskall og oppi en helt spesiell, sølvbelagt punsjbolle, før man slukker flammene med kaffe smaksatt med sikori. Kaffedrinken er ofte assosiert med feiringer og spesielle anledninger, og tilberedningen av drinken er en begivenhet i seg selv.

Historien til café brûlot

Café brûlot kan spores tilbake til 1800-tallet i New Orleans. Den oppstod visstnok som en spesialitet i det berømte franske kvarteret i byen, men den nøyaktige opprinnelsen til drinken er noe usikker.

Noen kilder sier at drinken ble oppfunnet på 1890-tallet av Jules Alciatore, sønnen av Antoine Alciatore, som grunnla den kjente restauranten Antoine’s Restaurant. Drikken ble spesielt populær under forbudstiden på 1920-tallet, da alkohol var forbudt i USA; kaffen gjorde nemlig at det ikke var mulig å lukte alkoholen.

Ifølge andre kilder var det piraten Jean Lafitte som oppfant drinken. Han skal visstnok ha laget den ens ærend for å kunne trollbinde et henrykt publikum – som da ikke oppdaget at piratkompisene hans stjal lommebøkene deres …

Uansett hvem det var som oppfant café brûlot, ble den raskt en favorittdrink i New Orleans, spesielt blant middelklassen. I dag er café brûlot fortsatt en favoritt på menyen, og regnes som en del av den kulinariske arven i New Orleans. Kaffen er også en attraksjon for turister som ønsker å oppleve en del av byens kultur og historie.

Appelsiner med nellikspikre i skallet ligger i en skål

Tradisjonelt lages café brûlot ved å helle brennende konjakk over appelsinskall med nellikspikre. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på café brûlot

Denne oppskriften er ikke den tradisjonelle oppskriften, men en justert versjon som er enkel å lage hjemme. Du behøver derfor verken en sølvbelagt punsjbolle eller å sette fyr på drinken.

Oppskriften gir nok til 8–10 porsjoner.

Ingredienser

 • 1 ss ferskpresset sitronsaft
 • 1 ss ferskpresset appelsinsaft
 • 1 kanelstang
 • 4 hele nelliker
 • 2 dl appelsinlikør
 • 0,6 dl konjakk
 • 1–2 ss sukker
 • 1 liter kaffe

Fremgangsmåte

 1. Bland sammen sitronsaft, appelsinsaft, kanelstang og nellik i en bolle som tåler varme.
 2. Hell appelsinlikør, konjakk og sukker i en liten kjele, og varm opp over middels varme. Rør med jevne mellomrom. NB! Blandingen skal ikke koke.
 3. Når konjakkblandingen er varm, heller du den over i bollen med sitrusblandingen. La det trekke i 5–10 minutter.
 4. Rør deretter inn varm, nytraktet kaffe, og server umiddelbart i små kopper.

Kilder: foodandwine.com, dailycoffeenews.com, frenchquarter.com, nola.eater.com

Relaterte artikler