Har du hørt om kaffedrikken ‘moretta fanese’?

En søt, varm og sterk kaffedrikk!

Et glass med kaffedrinken moretta fanese står på et trebord. Moretta fanese består av tre lag: brennevin, espresso og crema. Foto: Colourbox.com

Moretta fanese er en helt spesiell kaffedrink fra Fano i Italia. Den lages med espresso, sitronskall, sukker og like mengder brandy, rom og anisbrennevin. Den nytes som oftest etter et stort måltid.

Direkte oversatt betyr navnet «brunette fra Fano». ‘Moretta’ kan imidlertid også referere til den svarte eller mørke koppen som tradisjonelt ble brukt til å servere drikken. I dag er det imidlertid vanlig å servere moretta fanese i et lite glass, slik at man kan se de ulike lagene drinken består av.

Drinkens historie

Historien til moretta fanese kan spores tilbake til 1892. Da åpnet kaffedyrker og alkoholconnaisseur Giuseppe Armanni kaféen Caffè Cavour i Fano, og reklamerte med at ‘moretta (er) fantastisk med rom’.

I 1913 ble kaféens drift tatt over av Edgardo Adrualdi og Luisa Tomassini, og det er Adrualdi som har fått æren for å ha funnet opp moretta fanese; det var han som først blandet kaffe med sukker, sitronskall, anis og rom.

Selve kaffen ble på dette tidspunktet tilberedt med en såkalt ‘cuccuma’ – en tradisjonell italiensk kaffebrygger som kan minne litt om en mokkakanne. Da espressomaskinen dukket opp på 1950-tallet, ble cuccuma-kaffen erstattet med espresso. Moretta fanese fikk da de tre lagene som kjennetegner drinken i dag: ett lag med brennevin, ett lag med espresso og ett lag med crema.

Siden 1964, da baren ‘Bar del Porto’ ble åpnet i Fano, har moretta fanese blitt sett på som en kaffedrink som drikkes av sjømenn og fiskere. Dette skyldes at det var denne yrkesgruppen som oftest frekventerte baren, og de drakk moretta fanese for å varme seg og for å få energipåfyll mens de var på jobb. På grunn av dette mener enkelte kilder at det var sjømennene og fiskerne som oppfant drinken.

Oppskrift på moretta fanese

Tradisjonelt skal moretta fanese lages med espresso, men du kan godt erstatte espressoen med sterkt brygget kaffe. Bruk helst er kraftig og mørkbrent kaffevariant, slik som for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World.

Ingredienser

 • 1–2 ts sukker
 • 1 strimmel sitronskall
 • 5 ml brandy
 • 5 ml rom
 • 5 ml anisbrennevin
 • 30 ml espresso

Fremgangsmåte

 1. Hell sukker, sitronskall og brennevin i et lite glass.
 2. Steam eller varm opp blandingen til sukkeret er oppløst.
 3. Lag espresso, eventuelt sterkt traktet kaffe.
 4. Hell espressoen forsiktig over i glasset, slik at den legger seg som et lag oppå brennevinsblandingen.
 5. Drinken skal serveres lagdelt, men du kan godt blande sammen de ulike lagene med en skje før du drikker den.

Kilder: tasteatlas.com, caffeboccadellaverita.com

Relaterte artikler