Hvordan dekke kaffebehovet uten kaffe – del 1

Det finnes mange alternativer til kaffe som er naturlig koffeinfrie.

En kopp med kaffe står på et bord ved siden av fiken. «Coffig» er et koffeinfritt kaffealternativ som lages med fiken. Foto: Colourbox.com

Noen ganger har man et sterkt behov for å drikke kaffe, men vet at det ikke er fornuftig. Kanskje er det for nær leggetid til at det er lurt å drikke koffein, eller kanskje du ønsker å kutte ned på koffeininntaket – eller kanskje du rett og slett har lyst til å prøve en litt annerledes smaksopplevelse? Da kommer disse kaffealternativene godt med.

Selvsagt er det mulig å drikke koffeinfri kaffe, men det finnes også mange kaffealternativer som er naturlig koffeinfrie – og som likevel tilfredsstiller kaffebehovet.

Koffeinfrie alternativer

De av oss som elsker kaffe, vet at det ikke finnes noen fullgode alternativer til denne magiske drikken. Men visste du at forskning antyder at vi ikke egentlig liker smaken av kaffe, men at vi assosierer smaken med den positive følelsen kaffe gir oss? Det burde derfor være fullt mulig å skape denne samme positive assosiasjonen til koffeinfrie kaffealternativer.

Det finnes en rekke ulike valgmuligheter på dette området. Kanskje har du allerede prøvd chai latte, matcha og gurkemeielatte, men det finnes langt flere varianter enn som så.

Pero

Pero går også under navnet Caro, og er en drikke som lages av ristet og maltet bygg, sikorirot og rug. Drikken er naturlig koffeinfri, og selges som et finkornet pulver som løses opp i vann. Visstnok kan man nesten bli overbevist om at man drikker kaffe dersom man også har litt melk – og eventuelt noe søtning – oppi drikken. Antageligvis er dette fordi smaken til sikori minner litt om kaffe.

De fleste tilbakemeldingene på Pero er svært positive, og det finnes mange som mener at pero smaker minst like godt som ekte vare. Dette er derfor en svært god erstatter for kaffe. Det er imidlertid også noen som mener at det smaker helt forferdelig, så her må man rett og slett bare teste det ut selv. Pero kan for eksempel kjøpes fra amazon.com.

En kopp med rød te står på et bord.

Dersom man vil ha et kaffealternativ, finnes det mye mer enn bare te. Foto: Colourbox.com

Cafix

Cafix inneholder også maltet bygg og sikorirot. Til forskjell fra Pero inneholder imidlertid Cafix også beter og fiken. Dette gir mer sødme og en rikere smaksprofil. Siden drikken inneholder sikori, minner smaken noe om kaffe. Produktet ser ut som pulverkaffe, og lages på samme måte.

Det negative med Cafix er imidlertid at det inneholder akrylamid, noe som antageligvis er et kreftfremkallende stoff. Selv om akrylamid finnes i en del matvarer allerede, er det antageligvis greit å velge et annet kaffealternativ enn Cafix – til tross for at tilbakemeldingene er at det smaker godt og er blant de beste kaffealternativene. Dersom du likevel ønsker å kjøpe produktet, kan du finne det på iherb.no.

Coffig

Ordet «coffig» er sammensatt av «coffee» og «fig», og det er derfor ikke så veldig overraskende at produktet er et kaffealternativ som er laget med fiken. Coffig lages av kun én ingrediens, og det er svart fiken. Frukten ristes, og drikken får dermed en litt bitter smak som kan minne om kaffe. Coffig kommer i løsvekt, og den beste måten å lage drikken på er i en presskanne. Eventuelt kan man la produktet trekke i vann og deretter sile bort gruten.

Tilbakemeldingene er blandet. Mens noen mener at det smaker fantastisk, mener andre at det nærmest er umulig å drikke. De fleste synes drikken er helt ok, om enn noe tynn og «vannete». Coffig kan kjøpes på amazon.com.

Soppeliksir

Å kombinere kaffe og sopp er ikke noe nytt – tro det eller ei. Denne varianten av koffeinfrie kaffealternativer er laget av Four Sigmatic, det samme selskapet som også produserer superkaffe med sopp. Soppeliksiren er laget med soppen snylteklubbe, og er organisk, vegansk og koffeinfri. Heldigvis er den også helt fri for soppsmak. Den ferdige drikken smaker litt som te, med hint av mynte og nype. Den kan nytes som den er, men smaker også godt med melk og sukker.

Tilbakemeldingene er positive, og de fleste mener at drikken både gir energi og smaker godt. Soppeliksiren kan for eksempel kjøpes på tights.no.

Kilde: allrecipes.com

Relaterte artikler