Drikken har en rekke helsefordeler, men ikke alle bør drikke den.
Har du prøvd den trendy drikken chagaccino ennå? Foto: Colourbox.comOrdet ‘chagaccino’ kommer fra sammensetningen av ‘chaga’ og ‘cappuccino’. Chaga er en sopptype, på norsk kalt kreftkjuke, og chagaccinoen lages ved å blande kreftkjukepulver med vann – altså samme fremgangsmåte som pulverkaffe. Drikken er naturlig koffeinfri, så dersom man ønsker å redusere koffeininntaket, kan dette være et godt alternativ.
Kreftkjuken har en jordlig, bitter smak, som det kan ta litt tid å vende seg til. Mange ferdige chagaccino-blandinger inneholder derfor kakaopulver, sukker og krydder. Å tilsette melk kan også være med på å dempe den litt uvanlige smaken. Chagaccinoen minner da litt om en cappuccino – sett bort ifra at den ikke inneholder kaffe eller koffein. Den blir en fyldig og kremet drikk.
Dersom du er fan av matcha-te, er sannsynligheten stor for at du også kommer til å like chaga-te og chagaccino.
Kreftkjuken har fått navnet sitt fordi den tradisjonelt har blitt brukt som en naturmedisin mot kreft i Øst-Europa, Russland og Kina i flere århundrer. Det vanligste var å tørke soppen og brygge te på den. Kreftkjuken har fått økt popularitet i den vestlige verden de siste årene, og den tradisjonelle chaga-teen er altså inspirasjonen til chagaccinoen.
Sopp regnes som en «superfood», og er forventet å bli en av de største mattrendene i 2022. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at soppen også havner på listen over drikketrender det kommende året. Dette er heller ikke første gangen vi skriver om soppkaffe, så det er altså ingen ny oppfinnelse å tilsette sopp-pulver i kaffe, eller bytte ut kaffebønnene med sopp.
Mange regner kreftkjuken som en vidundermedisin, men dette stemmer nok ikke helt. Det er riktig at soppen bringer med seg flere helsefordeler, men den kommer også med noen helserisikoer som man bør være klar over.
Kjeftkjuken er proppfull av antioksidanter og fiber, og er dermed betennelsesdempende. Dette kan redusere risikoen for blant annet hjertesykdommer og leddgikt. Soppen reduserer kolesterolnivået og senker blodsukkernivået, og kan derfor være gunstig for diabetikere. Samtidig fremmer den dannelsen av såkalte cytokiner, en type proteiner som regulerer immunsystemet og som hjelper kroppen med å bekjempe virus og bakterier. Som et resultat kan soppen være med på å bekjempe infeksjoner i kroppen – alt fra små forkjølelser til mer alvorlige sykdommer.
Som navnet antyder, har man tradisjonelt trodd at kreftkjuken også kan forebygge og motvirke kreft. Dette er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. I en norsk doktorgradsavhandling ble det oppdaget at kreftkjuken stopper kreftceller fra å vokse, mens friske celler var upåvirket. Det er altså ingen tvil om at kreftkjuken inneholder stoffer som kan hjelpe mot kreft. Det understrekes likevel at kreftkjukeekstrakt vil ha liten effekt på mennesker, ettersom konsentrasjonen av de kreftmotvirkende stoffene er altfor lave. Kreftkjuken har imidlertid potensialet til å kunne brukes i kreftmedisin i fremtiden.
Det er ikke alle som bør drikke chagaccino. Stoffene i kreftkjuken kan nemlig interagere med enkelte medisiner, slik som blant annet insulin. Soppen inneholder også et protein som motvirker blodkoagulasjon, og bør derfor ikke inntas dersom man går på blodfortynnende medisiner, har blødersykdom eller skal opereres. Stoffene i soppen gjør også at immunsystemet blir mer aktivt, og mennesker med autoimmune sykdommer bør derfor ikke drikke chagaccino.
Det finnes ingen informasjon om hvorvidt kreftkjuke er trygt for gravide og ammende, og det tryggeste er derfor å holde seg unna.
Chagapulver fås kjøpt i en rekke helsekostbutikker. Dersom du ønsker en vegansk variant, kan du bytte ut melken med et plantebasert alternativ. Vi anbefaler da å bruke mandelmelk.
Tips! Dersom du ønsker en versjon med koffein, kan du tilsette en espressoshot eller 1 dl med sterk kaffe.
Kilder: coffeeaffection.com, healthline.com, forskning.no
Dette viser at kosthold er svært viktig.
Selv om drikken oppstod under andre verdenskrig da det var mangel på kaffe, er den fortsatt populær i Italia i dag.
Hvem visste vel at te kunne følge spillereglene til kaffe?
Denne tyrkiske kaffeerstatteren har vært drukket i over 100 år!