Chagaccino er årets mest trendy drikk – slik lager du den

Drikken har en rekke helsefordeler, men ikke alle bør drikke den.

To kopper med chagaccino står på et bord Har du prøvd den trendy drikken chagaccino ennå? Foto: Colourbox.com

Dersom vi skal tro ryktene som florerer på nett, kommer chagaccino til å bli en av årets mest trendy drikker. Men hva er egentlig en ‘chagaccino’?

Ordet ‘chagaccino’ kommer fra sammensetningen av ‘chaga’ og ‘cappuccino’. Chaga er en sopptype, på norsk kalt kreftkjuke, og chagaccinoen lages ved å blande kreftkjukepulver med vann – altså samme fremgangsmåte som pulverkaffe. Drikken er naturlig koffeinfri, så dersom man ønsker å redusere koffeininntaket, kan dette være et godt alternativ.

Hva smaker chagaccino?

Kreftkjuken har en jordlig, bitter smak, som det kan ta litt tid å vende seg til. Mange ferdige chagaccino-blandinger inneholder derfor kakaopulver, sukker og krydder. Å tilsette melk kan også være med på å dempe den litt uvanlige smaken. Chagaccinoen minner da litt om en cappuccino – sett bort ifra at den ikke inneholder kaffe eller koffein. Den blir en fyldig og kremet drikk.

Dersom du er fan av matcha-te, er sannsynligheten stor for at du også kommer til å like chaga-te og chagaccino.

Hvorfor sopp?

Kreftkjuken har fått navnet sitt fordi den tradisjonelt har blitt brukt som en naturmedisin mot kreft i Øst-Europa, Russland og Kina i flere århundrer. Det vanligste var å tørke soppen og brygge te på den. Kreftkjuken har fått økt popularitet i den vestlige verden de siste årene, og den tradisjonelle chaga-teen er altså inspirasjonen til chagaccinoen.

Sopp regnes som en «superfood», og er forventet å bli en av de største mattrendene i 2022. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at soppen også havner på listen over drikketrender det kommende året. Dette er heller ikke første gangen vi skriver om soppkaffe, så det er altså ingen ny oppfinnelse å tilsette sopp-pulver i kaffe, eller bytte ut kaffebønnene med sopp.

En kreftkjuke vokser på en trestamme

Kjuker er ikke spesielt vakre, men de inneholder flere sunne stoffer. Foto: Colourbox.com

Helsefordeler og risikoer

Mange regner kreftkjuken som en vidundermedisin, men dette stemmer nok ikke helt. Det er riktig at soppen bringer med seg flere helsefordeler, men den kommer også med noen helserisikoer som man bør være klar over.

Helsefordeler

Kjeftkjuken er proppfull av antioksidanter og fiber, og er dermed betennelsesdempende. Dette kan redusere risikoen for blant annet hjertesykdommer og leddgikt. Soppen reduserer kolesterolnivået og senker blodsukkernivået, og kan derfor være gunstig for diabetikere. Samtidig fremmer den dannelsen av såkalte cytokiner, en type proteiner som regulerer immunsystemet og som hjelper kroppen med å bekjempe virus og bakterier. Som et resultat kan soppen være med på å bekjempe infeksjoner i kroppen – alt fra små forkjølelser til mer alvorlige sykdommer.

Som navnet antyder, har man tradisjonelt trodd at kreftkjuken også kan forebygge og motvirke kreft. Dette er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. I en norsk doktorgradsavhandling ble det oppdaget at kreftkjuken stopper kreftceller fra å vokse, mens friske celler var upåvirket. Det er altså ingen tvil om at kreftkjuken inneholder stoffer som kan hjelpe mot kreft. Det understrekes likevel at kreftkjukeekstrakt vil ha liten effekt på mennesker, ettersom konsentrasjonen av de kreftmotvirkende stoffene er altfor lave. Kreftkjuken har imidlertid potensialet til å kunne brukes i kreftmedisin i fremtiden.

Helserisikoer

Det er ikke alle som bør drikke chagaccino. Stoffene i kreftkjuken kan nemlig interagere med enkelte medisiner, slik som blant annet insulin. Soppen inneholder også et protein som motvirker blodkoagulasjon, og bør derfor ikke inntas dersom man går på blodfortynnende medisiner, har blødersykdom eller skal opereres. Stoffene i soppen gjør også at immunsystemet blir mer aktivt, og mennesker med autoimmune sykdommer bør derfor ikke drikke chagaccino.

Det finnes ingen informasjon om hvorvidt kreftkjuke er trygt for gravide og ammende, og det tryggeste er derfor å holde seg unna.

Oppkuttede kjuker ligger på et bord ved siden av en morter

Chagapulver lages ved å tørke og male kreftkjuker. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på chagaccino

Chagapulver fås kjøpt i en rekke helsekostbutikker. Dersom du ønsker en vegansk variant, kan du bytte ut melken med et plantebasert alternativ. Vi anbefaler da å bruke mandelmelk.

Ingredienser

  • 17 gram chagapulver
  • 3,5 dl melk
  • 1 kanelstang, evt. 1 ts kanel
  • 1 ts kakaopulver
  • 1 ts sukker, evt. honning

Fremgangsmåte

  1. Tilsett alle ingrediensene i en liten kjele. Bruk en visp til å blande det godt sammen.
  2. Varm opp blandingen til litt under kokepunktet mens du visper jevnlig. Drikken skal få et lag med skum.
  3. Fjern kanelstangen, og hell chagaccinoen over i en forvarmet kopp.
  4. Topp gjerne med kakaopulver eller kanel!

Tips! Dersom du ønsker en versjon med koffein, kan du tilsette en espressoshot eller 1 dl med sterk kaffe.

Kilder: coffeeaffection.com, healthline.com, forskning.no

Relaterte artikler