Soppens helsebringende egenskaper har gjort soppkaffe til supermat.
Nei, vi snakker ikke om muggsoppen i det gjenglemte kaffefilteret eller i den halvfulle kontorkoppen fra sist fredag. Den soppkaffe som vi snakker om, er supermat: Tørket sopp som er kokt og omgjort til et flytende ekstrakt, og som blandes inn i kaffen din.
… spør du kanskje. Svar nummer én er trend. Som i seg selv er ganske interessant, all den tid sopp med påstått helsebringende egenskaper har vært i bruk siden Aristoteles studerte hos Platon i antikkens Hellas. Tøffingene i Romerriket kalte «helsesopp» for Gudenes mat. I Asia ble de heterotrofe, klorofyllmanglende organismene med utvendig fordøyelse døpt til livseliksir.
Svar nummer to har faktisk med helse å gjøre. I en artikkel i International Journal of Microbiology hevder forskerne María Elena Valverde, Talía Hernández-Pérez og Octavio Paredes-López at riktig type sopp kan by på flere viktige næringsstoffer.
Både proteiner, fiber, D-vitaminer, selen, kalium, riboflavin og niacin – som er et B-vitamin – står på lista. Andre helsebringende egenskaper skal være forebygging og behandling av høyt blodtrykk, Parkinson, Alzheimer og hjerneslag. Når sopp i tillegg har lite av fett, karbohydrater og kalorier, kan man jo kanskje ane hvorfor veksten kalles for supermat.
Tilbake til kaffen. Mannen som etter sigende begynte eksperimentet med sopp i kaffe, var finske Tero Isokauppila. Tero er medgrunnlegger av Four Sigmatic, et firma som spesialiserer seg på drikker, ekstrakter og eliksirer basert på sopp med medisinske egenskaper.
I Finland er nemlig chaga – som på norsk har fått det usexy navnet kreftkjuke – stort som kilde til vitaminer og mineraler. Så hvorfor ikke blande ren helse med ren nytelse? Konklusjon: Soppkaffe!
Med ekstrakt fra «helsesopper» som kreftkjuke og piggsvinsopp kan kaffen fort bli litt bitter; kanskje også få litt smak av jord. Sukker eller kunstig søtning er visstnok å anbefale …
Tero Isokauppila er gründeren bak ymse soppkaffe fra Four Sigmatic. Foto: Four Sigmatic
Du kjenner kanskje til pasta tilsatt grønnsaker, men hva med grønnsakskaffe?
«Bulletproof» er kaffen for deg som er glad i fyldig kaffe; i denne kaffedrikken skal du nemlig tilsette både smør og olje.
Et jevnlig moderat inntak kan beskytte mot flere sykdommer og tilstander.
De første betraktningene om kaffe og helse ble nedtegnet av to verdenskjente leger rundt år 1000.