Soppens helsebringende egenskaper har gjort soppkaffe til supermat.
Soppkaffe: Ren helse blandes sammen med ren nytelse. Men smaker kombinasjonen godt? Foto: Four SigmaticNei, vi snakker ikke om muggsoppen i det gjenglemte kaffefilteret eller i den halvfulle kontorkoppen fra sist fredag. Den soppkaffe som vi snakker om, er supermat: Tørket sopp som er kokt og omgjort til et flytende ekstrakt, og som blandes inn i kaffen din.
… spør du kanskje. Svar nummer én er trend. Som i seg selv er ganske interessant, all den tid sopp med påstått helsebringende egenskaper har vært i bruk siden Aristoteles studerte hos Platon i antikkens Hellas. Tøffingene i Romerriket kalte «helsesopp» for Gudenes mat. I Asia ble de heterotrofe, klorofyllmanglende organismene med utvendig fordøyelse døpt til livseliksir.
Svar nummer to har faktisk med helse å gjøre. I en artikkel i International Journal of Microbiology hevder forskerne María Elena Valverde, Talía Hernández-Pérez og Octavio Paredes-López at riktig type sopp kan by på flere viktige næringsstoffer.
Både proteiner, fiber, D-vitaminer, selen, kalium, riboflavin og niacin – som er et B-vitamin – står på lista. Andre helsebringende egenskaper skal være forebygging og behandling av høyt blodtrykk, Parkinson, Alzheimer og hjerneslag. Når sopp i tillegg har lite av fett, karbohydrater og kalorier, kan man jo kanskje ane hvorfor veksten kalles for supermat.
Tilbake til kaffen. Mannen som etter sigende begynte eksperimentet med sopp i kaffe, var finske Tero Isokauppila. Tero er medgrunnlegger av Four Sigmatic, et firma som spesialiserer seg på drikker, ekstrakter og eliksirer basert på sopp med medisinske egenskaper.
I Finland er nemlig chaga – som på norsk har fått det usexy navnet kreftkjuke – stort som kilde til vitaminer og mineraler. Så hvorfor ikke blande ren helse med ren nytelse? Konklusjon: Soppkaffe!
Med ekstrakt fra «helsesopper» som kreftkjuke og piggsvinsopp kan kaffen fort bli litt bitter; kanskje også få litt smak av jord. Sukker eller kunstig søtning er visstnok å anbefale …
Du kjenner kanskje til pasta tilsatt grønnsaker, men hva med grønnsakskaffe?
Smørkaffe er kaffen for deg som er glad i fyldig kaffe.
Et jevnlig moderat inntak kan beskytte mot flere sykdommer og tilstander.
De første betraktningene om kaffe og helse ble nedtegnet av to verdenskjente leger rundt år 1000.