Skal det være en blomkål-latte?

Du kjenner kanskje til pasta tilsatt grønnsaker, men hva med grønnsakskaffe?

Flere blomkål-hoder med blader sett ovenfra. Blomkålpulveret lages av grønnsaker som ellers ikke ville blitt konsumert. Foto: Colourbox.com

Ikke alle trendene har nådd Norge, men kaffe har blitt iblandet mange forskjellige ingredienser de siste årene.

Gurkemeie, blå alger, rødbeter og brokkoli er bare noen av kaffevariantene som har dukket opp. Blomkål-latte skal være noe av det aller siste, kan vi lese på Abc.net.au.

7 gram blomkålpulver

Blomkål-latte ble lansert under årets Hort Connections-messe i Melbourne, som samler frukt- og grønnsaksbransjen i Australia. Det er den australske grønnsaksprodusenten Fresh Select som står bak blomkål-latten. Hver kopp inneholder sju gram blomkålpulver.

– Vi tenkte at blomkål er litt mer kremaktig og at fargen ligner på melk, så den ville ikke bli seende ut som en grønn kaffe, sier bonde og administrerende direktør John Said fra Fresh Select.

Han fortalte også at blomkålen demper noe av bitterheten i kaffen. Blomkål har for øvrig et lavt innhold av fett og karbohydrater, og er rik på kostfiber, folat og C-vitamin.

Blomkål-latten skal ha fått god mottakelse på messen. Faktisk var den så populær at baristaene gikk tom for blomkålpulver.

To kopper med blomkål-latte

Foto: Skjermdump fra Instagram

Brokkoli-latte

Ideen om blomkål-latte skal ha kommet i forlengelsen av fjorårets brokkoli-latte, som skapte overskrifter verden over. Brokkoli-latten var et resultat av et prosjekt mellom Hort Innocations og Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Intensjonen var å finne tiltak som kan øke inntaket av grønnsaker og samtidig redusere matsvinn. Brokkoli-pulveret lages av grønnsaker som ellers ikke vil bli konsumert. 10 kg råvare skal gi 1 kg pulver.

En kopp med brokkoli-latte. Brokkoli-hoder i bakgrunnen.

Foto: Skjermdump fra Instagram.

Pulveriserte grønnsaker har kommet for å bli

Pulveriserte grønnsaker skal ha flere fordeler. De kan tilsettes mat- og drikkeprodukter slik at folk får i seg mer grønnsaker, nærmest uten at de merker at de spiser sunnere. Samtidig vil matsvinnet til grønnsaksprodusentene reduseres.

Dette er neppe det siste vi vil se til grønnsakskaffe. Said tror det neste vil bli spinat- og gulrotkaffe. Er du klar?

Relaterte artikler