2 minutter

Slik lager du hjemmelaget kaffegranola

Dette blir en skikkelig oppgradering av frokosten på hjemmekontor!

Fire glasskrukker fylt med hjemmelaget kaffegranola står på et bord. Kaffegranolaen kan oppbevares i lufttette beholdere i opptil 3 uker. Foto: Colourbox.com

Er du lei av den samme, kjedelige frokosten og lunsjen på hjemmekontor? Da kan du lage hjemmelaget kaffegranola.

Havregryn er godt og næringsrikt, og holder deg mett lenge. I tillegg passer det til det aller meste – også kaffe. Men har du noen gang prøvd å blande kaffe og havregryn? Resultatet blir en deilig kaffegranola som er perfekt med både yoghurt, kesam, cottage cheese – og iskrem (!).

Oppskrift på kaffegranola

Granolaen kan oppbevares i en lufttett beholder i opptil 3 uker, så du kan fint lage en stor batch og ha deilig, hjemmelaget kaffegranola i ukene som kommer.

Ingredienser

  • 18 dl havregryn
  • 1,2 dl finmalt kaffe*
  • 1,2 dl sukker
  • 0,8 dl brunt sukker
  • 0,8 dl hvetemel
  • 0,6 dl rugmel
  • ½ ts flaksalt
  • 225 gram usaltet smør (frossen)
  • 1,8 dl mørk porter
  • 0,6 dl melasse

* I kaffegranolaen er det viktig å bruke god kaffe. Bruk gjerne din favoritt – både lysbrent og mørkbrent kaffe passer. Det aller beste er å male kaffen selv, men det går også fint å bruke ferdigmalt kaffe.

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 175ºC. Ta bakepapir på to stekebrett.
  2. Bland sammen alt det tørre i en stor bolle.
  3. Bruk et rivjern og riv det frosne smøret i bollen. Bland smøret godt sammen med de tørre ingrediensene.
  4. Hell porter og melasse i bollen, og rør til alt er godt blandet.
  5. Hell blandingen over på de to stekebrettene, og fordel det jevnt utover.
  6. Stek granolaen i omtrent 30 minutter. Rør jevnlig med 8–10 minutters mellomrom. Granolaen er ferdig når den er gyllen i fargen og begynner å bli sprø.
  7. La granolaen avkjøle seg fullstendig før du flytter den til en lufttett beholder. Rør jevnlig mens den avkjøles.

Dersom du ønsker variasjon, kan du også tilsette ulike kryddere – hva med for eksempel kanel eller kardemomme? Det er også fullt mulig å tilsette grovhakkede nøtter for litt ekstra «krønsj». Både mandler og valnøtter passer svært godt. Eller hva med å prøve med tørkede bær? Rosiner, tranebær, blåbær – her kan du velge din favoritt.