«Charcoal latte» – sunt eller helseskadelig?

Har du hørt om kaffedrikken «charcoal latte»?

Et glass med charcoal latte står på en skål på et bord Den svarte drikken er svært stilig – men er den helseskadelig? Foto: Colourbox.com

Charcoal latte, eller «kull-latte» som det oversettes til på norsk, er en kaffe latte som tilsettes aktivert kull. Det er mange som er overbevist om at kull har flere helsefordeler, men stemmer egentlig dette?

Aktivert kull har i flere år blitt brukt i alt fra hudkremer og tannkremer til matretter og kaffe. Selv om det gir et nytt og spennende visuelt inntrykk, har det smaksmessig lite å si å tilsette kull i matvarer. Men er charcoal latte egentlig sunt, eller kan det være helseskadelig?

Helsefordelene til charcoal latte

Det er usikkerhet rundt både fordeler og bivirkninger når det gjelder aktivert kull. Likevel er det flere positive helseeffekter som er forbundet med stoffet. Det kan brukes til å behandle forgiftninger, det forhindrer bakrus og bidrar til bedre fordøyelse. Siden kull absorberer uønskede stoffer i kroppen, brukes det også i forbindelse med detoxer.

Det sies også at kull har betennelsesdempende egenskaper som skal hjelpe med å lindre hudirritasjoner som myggstikk og andre insektbitt. Det er heller ikke uvanlig å bruke kull i skjønnhetsprodukter fordi det sies at det reduserer rynker, kan bleke tennene, reduserer kroppslukt og gir sunnere hår.

Nærbilde av en charcoal latte med lattekunst i en kopp

Det er omstridte meninger om charcoal latte. Foto: Colourbox.com

Potensielle bivirkninger

Å tilsette kull i kaffe kan imidlertid gi visse bivirkninger. Dersom man drikker charcoal latte jevnlig, vil man kunne oppleve oppkast, diaré og/eller forstoppelse. I tillegg kan aktivert kull forstyrre vanlig medisinering.

Grunnen til at kull kan brukes til å behandle forgiftninger, er fordi stoffet binder seg til andre stoffer i kroppen og eliminerer dem. Kull skiller imidlertid ikke mellom farlige stoffer og nødvendige stoffer. Kullet kan derfor binde seg til alle stoffene man inntar, slik som smertestillende medisiner, antidepressiva og prevensjonsmidler. Å drikke charcoal latte jevnlig kan altså skape forstyrrelser i kroppen som potensielt kan gi helsefarlige bivirkninger.

Man er imidlertid usikker på hvor gode bindingseffektene til aktivert kull egentlig er. Flere studier indikerer at man må få i seg 10 ganger så mye kull som det stoffet som skal absorberes for at kullet skal virke effektivt. Andre studier viser også usikre resultater på hvilke legemidler som påvirkes, og i hvilken grad. Selv om man antageligvis ikke vil ta skade av å drikke én charcoal latte i ny og ne, anbefaler vi likevel å rådføre seg med legen sin før man begir seg ut på slike kulleventyr.

Kilder: coffee-brewing-methods.com, thequeenbean.com

Relaterte artikler