Hvorfor tilsetter noen natron i kaffen?

… og er det galskap eller genialitet?

En boks med natron står på en kjøkkenbenk sammen med kaffebønner Er du lei av bitter kaffe? Da kan natron være løsningen. Foto: Sjo og Floyd

Natron er noe som finnes i de fleste hjem. Det er nok derimot ikke så mange som pleier å tilsette det i kaffen. Likevel finnes det noen som sverger til å bruke det i kaffebryggingen. Hvorfor?

Det finnes mange trender der ute hvor man skal tilsette ulike ingredienser i kaffen, den ene snodigere enn den andre; det er for eksempel helt normalt å tilsette krydder, men hva med salsa, sopp-pulver, eddik – eller natron? Årsaken til at noen tilsetter natron eller bakepulver i kaffen er imidlertid fornuftig nok – det gjør nemlig at kaffen blir mindre bitter.

Hvorfor natron?

Kaffe har en pH-verdi på rundt 5 – altså er det surt. Dersom man ønsker å redusere syrligheten, må man tilsette noe som er basisk. For eksempel natron, som har en pH-verdi på rundt 8. Resultatet blir en kaffe som får en rundere smaksprofil med mer sødme og mindre bitterhet.

Dette kan riktignok også oppnås med sukker, melk og andre tilsetninger, men en av fordelene med natron er at det er kalorifritt. I tillegg blokkerer stoffet de smaksreseptorene i tungen som plukker opp bitterhet, noe som gjør det ekstra effektivt.

Det har også enkelte helsegevinster. Noen kan oppleve at kaffe irriterer tarmsystemet eller magen, mens andre kan få problemer med sure oppstøt, kvalme og dårlig fordøyelse. Natron reduserer disse symptomene, faktisk i så stor grad at det er anbefalt av helsepersonell å drikke natronvann dersom man er mye plaget. Og vannet kan selvsagt fint byttes ut med kaffe.

En treskje ligger i en treskål fylt opp med natron

Natron kan brukes til mer enn bare baking. Foto: Colourbox.com

Slik tilsetter du natron i kaffen

Når man skal tilsette natron i kaffe, gjelder regelen «less is more». Dersom man tilsetter for mye, vil kaffen få en guffen og metallisk bismak. For høyt inntak kan også gi høyt blodtrykk.

Det beste resultatet får man dersom man tilsetter natron i den malte kaffen før man begynner bryggeprosessen. Bruk da ¼–1 ts natron per liter kaffe. Det er også mulig å tilsette det i ferdigbrygget kaffe, men vær forsiktig med mengden som brukes! Det trengs ikke mer enn en liten klype. Det samme gjelder for kaldbrygget kaffe.

Vi tror imidlertid at natrontrikset fungerer best på kaffe av lav kvalitet, eller dersom kaffen har stått litt for lenge på kannen. Natron kan altså (potensielt) redde vond og dårlig kaffe. Dersom du lager kaffe med kaffebønner av høy kvalitet, og den nybryggede koppen med kaffe smaker bittert, anbefaler vi heller å endre bryggemetoden eller justere bryggevariablene som benyttes.

Kilde: roastycoffee.com