Slik lager du best mulig kaffe – uansett tilberedningstype

Uansett hvilket utstyr du bruker, finnes det noen grunnleggende råd som sørger for god kaffe.

Kaffe helles i en kopp. Kaffen skal serveres nybrygget og fersk. Unngå å la den stå lenge i kolbe på varmeplate. Foto: Colourbox.com

Rådene nedenfor er aktuelle for alle bryggemetoder, med mindre du har en kapselmaskin eller annen automatisk maskin. Men husk – rent utstyr og kaldt, friskt vann gjelder alltid.

Hvordan lage kaffe som smaker utmerket? Les videre!

 1. Ikke slurv med doseringen
  Tynn kaffe eller kruttsterk kaffe? Begge deler er like ille. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler 60–70 gram per liter vann. Spør etter måleskje i dagligvareforretningen. Om du vil ha det helt nøyaktig, kan du gjerne bruke en digital kjøkkenvekt.

 2. Alltid rent vann
  Bruk alltid kaldt, friskt vann fra springen. Vannkvaliteten i Norge egner seg godt til kaffebrygging, men har vannet stått lenge i rørene, smaker det ikke godt. La vannet renne en stund. Og ikke bruk kaffekolben til å helle vann fra. Gamle kafferester setter usmak på kaffen.

 3. Alltid rent utstyr
  Kaffe inneholder fettstoffer som avleirer seg i kolben, i kjelen og ikke minst i termokannen. Alle har vel kjent den ubehagelige lukten når man åpner en termos som ikke har vært rengjort. Rensemiddel for kaffemaskiner finner du i kaffehyllene i dagligvarebutikken og hos de største elektrokjedene. Kanskje dette er tiden for en grundig rengjøring av kaffeutstyret ditt også?

 4. Bruk termokanne
  Kaffen skal serveres nybrygget og fersk. Unngå å la den stå lenge i kolbe på varmeplate. Bruk gjerne termokanne, men den må være ren og forvarmet. Ferdig tilberedt kaffe bør ikke oppbevares lenger enn en time. Vil du ha mer kaffe senere, er det bedre å lage ny kaffe etter hvert, framfor å drikke noe som har stått i timevis.

 5. Kjøp god kaffe
  Det er forskjell på kaffe – og du får det du betaler for. I Norge er det lett å få tak i god kaffe. Kaffe er dessuten veldig billig hvis du tilbereder den hjemme. Du får 25 kopper ut av en kvart kilo kaffe. Det blir ikke så mye per kopp.

  Kjøp god, fersk kaffe, så har du det beste utgangspunktet. Det er mye spennende kaffe både i dagligvare- og spesialforretninger. Du kan for eksempel prøve noen av variantene i Coffee of the World-serien.

  Hvis du har muligheten til det, kan du kjøpe litt dyrere bønner på en kaffebar. Hvis du ikke har kverner hjemme, kan de male bønnene for deg. Mange kaffekjeder holder riktignok stengt for tiden, men flere av dem har en nettbutikk som du kan bestille ferske produkter fra.

 6. Kaffe er ferskvare
  Kaffe har en fantastisk aroma. Det merker du når du åpner posen. Men aromastoffene er flyktige og forsvinner etter hvert. Jo mer luft kaffen kommer i kontakt med, desto raskere skjer aromatapet. Derfor bør du oppbevare kaffen i originalemballasjen uten å helle den over i noe annet. Legger du pakningen i en boks med tett lokk, er du på den sikre siden.

  Gammel kaffe er ikke godt. En åpnet pakke med malt kaffe bør ideelt sett brukes innen 4–5 dager. Hele bønner har holdbarhet på en drøy uke.

Kilde: Norsk Kaffeinformasjon

Relaterte artikler