Renser du kaffetrakteren ofte nok?

Selv den beste kaffe kan ødelegges hvis tilberedningsutstyret ikke er tilstrekkelig rengjort.

En kvinne lager en grimase når hun drikker kaffe med en dårlig smak. Foto: Colourbox.com

Når du har kjent smaken av besk og bitter kaffe, kan det være mangelfull rengjøring som har hatt skylda.

Hvert år gjennomføres det en undersøkelse på vegne av Norsk Kaffeinformasjon for å kartlegge nordmenns kaffevaner. Resultatet er visstnok nedslående når det gjelder renhold; det rengjøres for sjelden, og det gjøres feil.

Belegg avgir bismak

Ferdig brygget kaffe inneholder over 98 prosent vann, men det er like fullt små mengder fettstoffer som sammen med humus fra vannet vil skape et belegg i kaffetrakteren. Dette vil etter hvert gi kaffen en dårlig smak. Da hjelper det lite med gode bønnertilberedningsutstyr av upåklagelig kvalitet og optimal fremgangsmåte.

Rent utstyr er derfor avgjørende for kaffekvaliteten. Sørg for en god og jevnlig rengjøring av alt utstyret som er i kontakt med kaffen. Det holder ikke å rengjøre kolben og filterholderen. Du bør være spesielt nøye med renholdet av tuten hvor det varme vannet kommer ut av trakteren. Skru den løs for en god rengjøring. Også kanner og termoser som brukes for å oppbevare kaffen etter tilberedning, må være rene for å ikke gi kaffen en usmak. Og ikke glem innvendig vask av rørene! Hvordan gjør man dette, lurer du kanskje på? Jo, rensemiddelet blandes med vann som går gjennom trakteren; dermed får du vasket store deler av maskinen i én prosess. Det er imidlertid ikke hipp som happ hvilket rengjøringsmiddel du bruker.

Clean Drop gir effektiv rens

Vaskemidler som setter smak må unngås; det vil si «parfymert» såpe, klor og syntetiske vaskemidler. Kanskje har du hørt kjerringråd om eddik og bakepulver; også dette bør unngås, de kan gjøre mer skade enn nytt, ifølge Norsk Kaffeinformasjon.

For å få en effektiv rengjøring, anbefales det å bruke rensemiddelet «Clean Drop». Dette er et basisk middel som ikke setter smak. Produktet skal være tilgjengelig i alle landets dagligvarebutikker. Clean Drop er utviklet av Norsk Kaffeinformasjon, og de anbefaler at du renser trakteren hver fjortende dag ved normalt bruk. En enkel rengjøring må riktignok til hver dag etter bruk. Filterholderen og kolben bør skylles grundig i varmt vann, eventuelt tilsatt egnet vaskemiddel fra Clean Drop.

Et annet tips er å ikke bruke kolben når du fyller vann i trakteren; bruk heller en ren mugge beregnet for vann.

Kalk i vannet?

Det er en del kalk i vannet i enkelte deler av landet, og da kan det være nødvendig å avkalke kaffetrakteren. Kalken vil nemlig avleire seg i trakteren, og man kan da risikere at den ikke yter full effekt. For å fjerne kalkbelegget må man bruke et syrebasert middel; Clean Drop har produkter tilpasset for dette også.