7 råd for å lage god julekaffe

7 gode råd til deg som skal servere kaffe i julen.

En kopp med kaffe står på et bord omringet av julepynt Å lage god julekaffe er ikke vanskelig, men det krever litt omtanke og nøyaktighet. Foto: Colourbox.com

Nå er julen rett rundt hjørnet, og hva er vel bedre enn å begynne julemorgenene med deilig, nybrygget julekaffe? Her får du 7 gode råd som vil sørge for at julekaffen blir så god som overhodet mulig!

Å lage virkelig god kaffe er ikke så vanskelig, men det krever litt omtanke og nøyaktighet. Hvis du unngår slurv, kan du glede familie, venner og ikke minst deg selv med svært god julekaffe.

I gamle dager, da kokekaffen nærmest var enerådende, var det faktisk en kunst å få kaffen riktig – den skulle være passe sterk, så klar som mulig og uten grut i koppen. Moderne kaffetilberedningsutstyr har gjort det enklere, men fremdeles er det mange som rett og slett ikke vet hva som skal til for å tilberede god kaffe.

Disse rådene er hentet fra Norsk Kaffeinformasjon.

1. Ikke slurv med doseringen

Tynn kaffe eller kruttsterk kaffe? Begge deler er like ille. Uansett hva slags bryggemetode man går for, er det viktig å ikke slurve med doseringen.

Norsk Kaffeinformasjon anbefaler 60–70 gram kaffe per liter vann. Om du vil ha det helt nøyaktig, kan du gjerne bruke en digital kjøkkenvekt. Hvis ikke kan du spørre etter en måleskje i matbutikken. 

2. Bruk alltid rent vann

Bruk alltid kaldt, friskt vann fra springen. Vannkvaliteten i Norge egner seg godt til kaffebrygging, men har vannet stått lenge i rørene, smaker det ikke godt. La derfor vannet renne en stund.

Det er også et godt tips å ikke bruke kaffekolben til å helle vann fra, ettersom den kan inneholde gamle kafferester som kan sette usmak på kaffen. Bruk derfor en ren vannkaraffel, et desilitermål eller lignende.

En julekopp med kaffe står på en skjærefjøl ved siden av en donut

Bruk alltid rent vann! Foto: Colourbox.com

3. Bruk alltid rent utstyr

Kaffe inneholder fettstoffer som avleirer seg i kolben, i kjelen og ikke minst i termokannen. De fleste av oss har nok opplevd den ubehagelige lukten som kommer når man åpner en termos som ikke har vært rengjort.

Det er derfor viktig å rense kaffeutstyret jevnlig. Du finner rensemiddel for kaffemaskiner, for eksempel Clean Drop, sammen med kaffen i dagligvarebutikkene samt hos de største elektrokjedene. Sammen med den årlige julerengjøringen av huset bør du derfor også ta en real julerengjøring av alt kaffeustyret ditt!

4. Bruk termokanne

Kaffe bør helst serveres nybrygget og fersk. La derfor ikke kaffen stå lenge i kolben på varmeplaten – dette gjør nemlig at kaffens smak endres. Det er da bedre å helle kaffen over i en ren og forvarmet termokanne.

Ferdig tilberedt kaffe bør ideelt sett drikkes opp i løpet av én time. Dersom kvelden blir lang, er det derfor bedre å lage ny kaffe etter hvert. Ikke server kaffe som har stått i timevis – verken du eller gjestene dine fortjener det!

5. Kjøp god kaffe

Det er stor forskjell på ulike kaffetyper – og du får det du betaler for. I Norge er det lett å få tak i god kaffe. Kaffe er dessuten ganske billig – du får omtrent 25 kopper ut av 250 gram kaffe, noe som betyr at hver kopp ikke koster så mye.

For å ha det beste utgangspunktet er det viktig å kjøpe god og fersk kaffe. Kjøp gjerne hele kaffebønner som du kverner selv for det beste resultatet. Mange unner seg også noe ekstra godt til jul, og det finnes mange spennende kaffetyper i både dagligvarebutikkene og spesialforretninger!

Rød kopp med julekaffe.

Å bruke god og fersk kaffe er nøkkelen! Foto: Colourbox.com

6. Kaffe er ferskvare

Kaffe har en fantastisk aroma, noe man merker straks man åpner posen. Men aromastoffene er også flyktige, og forsvinner etter hvert. Og jo mer luft kaffen kommer i kontakt med, desto raskere skjer aromatapet. Gammel kaffe er derfor ikke godt! Faktisk bør en åpnet pakke med ferdigmalt kaffe brukes innen 4–5 dager, mens hele kaffebønner har en drøy ukes holdbarhet. Det sier derfor seg selv at man ikke bør bruke fjorårets julekaffe.

Kaffe bør oppbevares i originalemballasjen – uten at den helles over i noe annet. Du kan likevel gjerne legge hele pakningen i en lufttett boks, for å være på den sikre siden.

7. Hjelp, jeg skal lage julekaffe til 25 gjester!

Når det skal tilberedes og serveres kaffe til én eller to gjester – eller opptil ti – går det som oftest greit. Hvis det blir flere, kan det imidlertid by på problemer. Det kan være vanskelig å servere virkelig god kaffe til alle samtidig dersom man ikke gjør det på riktig måte.

Det kan også være vanskelig å beregne hvor mye kaffe som skal lages. Som en tommelfingerregel kan du imidlertid gå ut fra at 250 gram kaffe gir i underkant av fire liter ferdig drikke – det vil si omtrent 25 kopper à 1,5 dl, som er det vanligste. 500 gram kaffe gir omtrent 50 kopper, 1 kg kaffe gir ca. 100 kopper, og så videre.

Verre er det ikke. Hvor mange kopper den enkelte drikker avhenger selvsagt av både vaner, tid, sted og anledning, men i de fleste tilfeller kan det nok være klokt å beregne to kopper per kaffedrikkende gjest – samt litt å gå på.

Følger du disse tipsene, er du sikret god julekaffe. Lykke til!

Relaterte artikler