Slik lager du best mulig kaffe på hjemmekontoret

En positiv ting med at arbeidsplassen for mange av oss er flyttet hjem, er at vi kan lage bedre kaffe enn den vi får på jobben.

En mann skjenker kaffe fra en presskanne foran en Mac. Vil du ha kaffe utover arbeidsdagen, er det bedre å lage ny kaffe etter hvert, framfor å drikke noe som har stått i timevis. Ingen kontorrotte fortjener det! Foto: Colourbox.com

Kvaliteten på kaffen som tilbys på norske arbeidsplasser, varierer stort. Er du en av dem som rynker på nesa over kaffen du får på jobben, har du i disse koronatider muligheten til å komme deg gjennom arbeidsdagen med bedre kaffe.

Vi gir deg råd til hvordan du kan lage best mulig kaffe på hjemmekontoret, uansett hvilket utstyr du har tilgjengelig for å brygge kaffe.

Kaffe på hjemmekontoret – hvilken bryggemetode bruker du?

Se hvordan du lager best mulig kaffe med ulike bryggemetoder:

Generelle råd for alle tilberedningsmetoder

Rådene nedenfor er aktuelle for alle bryggemetoder, med mindre du har en kapselmaskin eller annen automatisk maskin. Men husk – rent utstyr og kaldt, friskt vann gjelder alltid!

1. Ikke slurv med doseringen

Tynn kaffe eller kruttsterk kaffe? Begge deler er like ille. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler 60–70 gram per liter vann. Spør etter måleskje i dagligvareforretningen. Om du vil ha det helt nøyaktig, kan du gjerne bruke en digital kjøkkenvekt.

2. Alltid rent vann

Bruk alltid kaldt, friskt vann fra springen. Vannkvaliteten i Norge egner seg godt til kaffebrygging, men har vannet stått lenge i rørene, smaker det ikke godt. La vannet renne en stund. Og ikke bruk kaffekolben til å helle vann fra. Gamle kafferester setter usmak på kaffen.

3. Alltid rent utstyr

Kaffe inneholder fettstoffer som avleirer seg i kolben, i kjelen og ikke minst i termokannen. Alle har vel kjent den ubehagelige lukten når man åpner en termos som ikke har vært rengjort.

Rensemiddel for kaffemaskiner finner du i kaffehyllene i dagligvarebutikken og hos de største elektrokjedene. Kanskje dette er tiden for en grundig rengjøring av kaffeutstyret ditt også? 

4. Bruk termokanne

Kaffen skal serveres nybrygget og fersk. Unngå å la den stå lenge i kolbe på varmeplate. Bruk gjerne termokanne, men den må være ren og forvarmet.

Ferdig tilberedt kaffe bør ikke oppbevares lenger enn en time. Vil du ha kaffe utover arbeidsdagen, er det bedre å lage ny kaffe etter hvert, framfor å drikke noe som har stått i timevis. Ingen kontorrotte fortjener det!

5. Kjøp god kaffe

Det er forskjell på kaffe – og du får det du betaler for. I Norge er det lett å få tak i god kaffe. Kaffe er dessuten veldig billig hvis du tilbereder den hjemme. Du får 25 kopper ut av en kvart kilo kaffe. Det blir ikke så mye per kopp.

Kjøp god, fersk kaffe, så har du det beste utgangspunktet. Det er mye spennende kaffe både i dagligvare- og spesialforretninger. Prøv f.eks. noen av variantene i Coffee of the World-serien.

Hvis du har muligheten til det, kan du støtte din lokale kaffebar gjennom koronakrisen ved å kjøpe bønner fra dem. Hvis du ikke har kverner hjemme, kan de male bønnene for deg. Mange kaffekjeder holder riktignok stengt for tiden, men flere av dem har en nettbutikk som du kan bestille ferske produkter fra.

6. Kaffe er ferskvare

Kaffe har en fantastisk aroma. Det merker du når du åpner posen. Men aromastoffene er flyktige og forsvinner etter hvert. Jo mer luft kaffen kommer i kontakt med, desto raskere skjer aromatapet.

Derfor bør du oppbevare kaffen i originalemballasjen uten å helle den over i noe annet. Legger du pakningen i en boks med tett lokk, er du på den sikre siden.

Gammel kaffe er ikke godt. Hvis du vanligvis kun drikker kaffe på jobb, bør du sjekke datoen på posen du finner hjemme. En åpnet pakke med malt kaffe bør brukes innen 4–5 dager. Hele bønner har holdbarhet på en drøy uke.

Kilde: kaffe.no

Relaterte artikler