2 minutter

Hvordan lage håndbrygg

“Drypp-metoden” eller “pour over” er moderne kaffebrygging på gamlemåten.

Vann helles over kaffe i en filterbeholder. Ingenting overlates til tilfeldighetene når du skal lage et best mulig håndbrygg. Vekt og stoppeklokke  bør derfor supplere bryggeutstyret. Foto: Colourbox.com

Håndbrygging lar deg få det beste ut av hver enkelt kaffetype fordi en rekke variabler kan tilpasses.

I likhet med en elektrisk kaffetrakter er håndbrygging en bryggemetode der vann siger gjennom kaffe og trekker med seg smaksstoffer. Prosessen kalles for ekstraksjon, og påvirkes blant annet av hvor lenge kaffe og vann er sammen. Forskjellen ligger i navnet; håndbrygging er en manuell byggeprosess som gjøres for hånd. Her har du full kontroll over vannet som helles over kaffen: temperatur, mengde og ikke minst hvordan det helles. Håndbrygging har fått et comeback de siste ti årene.

V60, Kalita og Chemex

Det finnes flere forskjellige håndbryggere på markedet, deriblant Hario V60, Kalita og Chemex. Filterholderen varierer noe mellom de ulike typene, men prinsippet er det samme: Forskjellen består i at håndbrygging gjøres for hånd.

Slik håndbrygger du kaffe

 

Du trenger

  • Hellekanne med en helletut som gir god kontroll, gjerne en med «gooseneck»
  • Noe å brygge kaffen i, for eksempel en serveringskanne eller en stor kopp
  • Filterholder
  • Papirfilter
  • Kaffe: Litt finere enn filtermalt, og helst nykvernet. 6–7 gram per desiliter vann; du kan eksperimentere med dette som utgangspunkt.
  • Friskt, nykokt vann
  • Digital vekt
  • Stoppeklokke

Fremgangsmåte

  1. Skyll papirfilteret med varmt vann. Dette gjør vi for å fjerne papirsmak, samtidig som filterholderen og serveringskannen blir forvarmet. Deretter heller du ut vannet.
  2. La gjerne bryggeutstyret stå på en digital vekt. Da vet du nøyaktig hvor mye kaffe du bruker og hvor mye vann du heller over kaffen.
  3. Hell kaffe i filteret. Bruk for eksempel 26 gram kaffe til 4 desiliter/400 gram vann. Rist filterholderen litt for å få en jevn overflate på kaffen.
  4. Nullstill vekten og start stoppeklokken.
  5. Begynn å helle over vann, ca. 70 gram. Det er viktig at all kaffen blir fuktet. Når du heller over vann, kan du gjerne bruke sirkulære bevegelser.
  6. La kaffen stå og svelle i ca. 30 sekunder.
  7. Fortsett med å helle over vann, denne gangen til vekten viser ca. 200 gram. Hell roligere hvis trakten er i ferd med å fylles opp.
  8. La kaffen synke litt i filterbeholderen, før du fortsetter å helle vann.
  9. Hell vann til vekten viser ca. 300 gram.
  10. La kaffen synke igjen.
  11. Hell vann til vekten viser ca. 400 gram.
  12. Vent til alt vannet har rent igjennom. På dette tidspunktet skal det ha gått ca. tre minutter fra stoppeklokken ble startet.
  13. Løft av filteret. Drei på serveringskannen så kaffen blandes.
  14. Kaffen er klar til servering!