Er håndbrygg egentlig bedre enn traktekaffe?

Håndbryggere krever en del jobb, men resultatet blir også bedre – hvis man gjør det riktig.

En person heller kaffe fra en Chemex over i en kopp Er håndbrygg så mye bedre enn traktekaffe, altså? Foto: Colourbox.com

Det sies at håndbrygg gir eksepsjonelt god kaffe. Likevel drikker de fleste nordmenn traktekaffe. Så stemmer det egentlig at håndbrygg er bedre?

I de aller fleste norske hjem finnes det en kaffetrakter eller to. Disse er helt perfekte i en travel hverdag, og er usedvanlig enkle å bruke – alt du trenger å gjøre er å helle oppi kaffe og vann, og la trakteren gjøre resten. Populariteten til håndbrygg har imidlertid økt de siste årene, og nye «konverterte» sverger til at denne kaffen blir bedre. Men hvor stor forskjell er det egentlig mellom de to tilberedelsesmetodene?

Håndbrygg vs. traktekaffe

Både traktekaffe og håndbrygg er såkalte «drypp»-bryggemetoder. Dette innebærer at vann helles over kaffe, slik at det renner gjennom kaffen og drypper ned i en beholder. Dette er forskjellig fra «immersion»-brygg, typisk presskanne, hvor kaffen ligger fullstendig under vann. Siden både håndbrygg og traktekaffe har samme ekstraksjonsmetode, er det altså begrenset hvor stor forskjell det er mellom dem. Litt forskjell er det imidlertid.

Den store fordelen med håndbrygget kaffe er at man har full kontroll over hele bryggeprosessen, slik at man kan sørge for å få den perfekte koppen med kaffe. Når man styrer absolutt alle variablene, slik som malingsgrad, hellehastighet, blomstring, bryggetid og vanntemperatur, sier det seg selv at resultatet kan bli optimalt. Dersom det gjøres korrekt, er altså håndbrygget kaffe vesentlig bedre enn traktekaffe.

Den store ulempen med håndbrygg er imidlertid nettopp at det er så mange variabler man må passe på. Dersom man slurver litt med doseringen, ikke heller vannet i riktig tempo, har feil vanntemperatur, feil malingsgrad eller feil bryggetid, vil resultatet kunne bli skuffende. Det tar derfor en god del øvelse før man finner frem til de riktige variablene, og det kan være vanskelig å gjenskape disse gang på gang. Håndbrygget kaffe er rett og slett ‘high risk, high reward’.

Svaret på hvorvidt håndbrygg er bedre enn traktekaffe er derfor både ja og nei. Det kommer helt an på hvor flink du er til å finne frem til de riktige variablene, og hvor flink du er til å gjenskape dem. Dersom du klarer dette, er håndbrygget kaffe den soleklare vinner. Dersom du ikke har tålmodighet til arbeidet håndbryggeren krever, vil imidlertid trakteren være den beste bryggeren for deg.