The Etkin Dripper er en håndbrygger som lar deg brygge større mengder kaffe

Noen ganger er det faktisk størrelsen som teller …

En Etkin Dripper står på et hvitt bord ved siden av en grønn eske og en plante Ønsker du deg en håndbrygger som lar deg brygge opptil 1 liter kaffe om gangen? Da bør du sjekke ut The Etkin Dripper. Foto: Etkin Design

Vi har lenge måttet velge mellom kvalitet og kvantitet når det kommer til kaffebrygging – vil du ha små mengder håndbrygget kaffe, eller store mengder traktekaffe? En av gründerne bak The Etkin Dripper, Michael Butterworth, ønsket å gjøre noe med nettopp denne problemstillingen.

Med stengte kaféer og kaffebarer var Butterworth nødt til å lage mer kaffe hjemme under pandemien, slik vi alle måtte. Han ble frustrert over at de fleste håndbryggere kun var optimalisert for å lage 1–2 kopper kaffe. Han tok derfor saken i egne hender, og fant opp

The Etkin Dripper – en håndbrygger som er optimalisert for å lage opptil én liter kaffe om gangen.

Nærbilde av en Etkin Dripper, hvor man ser rillene inne i bryggeren

En flatbunnet brygger gir jevnere ekstraksjon når man lager mye kaffe. Foto: Etkin Design

Store volumer krever en flatbunnet brygger

Michael Butterworth er en sertifisert SCA-instruktør og kaffejournalist, og har de siste 10 årene trent opp hundrevis av baristaer i å lage god håndbrygget kaffe. Han er derfor å regne som en håndbryggeekspert.
– Jeg ble overrasket over at alle håndbryggerne som var av litt størrelse var kjegleformet. For store volumer gjør dette at kaffesengen blir for dyp. Bryggerne har da en tendens til å tette seg, såkalt ‘choking, slik at bryggetiden blir for lang og kaffen blir bitter, skriver han på etkincoffee.com. – Når man lager mer enn en halvliter kaffe, gir altså en flatbunnet håndbrygger jevnere ekstraksjon. Dette fantes imidlertid ikke. Men etter å ha snakket med noen venner, slo det meg: Hvorfor ikke bare lage vår egen håndbrygger?

Sammen med Özgür Jerdan og Aaron Oneal dannet han selskapet Etkin Design. De kom opp med et konsept på en håndbrygger, laget en prototype og startet en på Kickstarter-kampanje. Målet deres var å samle inn 100 000 kroner, noe de fikk til på bare fem dager; totalt endte de på nesten 165 000 kroner. The Etkin Dripper ble dermed et faktum, og den er nå til salgs på etkincoffee.com.

En Etkin Dripper står på et bord mellom en mann og en kvinne

Bryggeren prioriterer både form og funksjon. Foto: Etkin Design

Hva gjør The Etkin Dripper unik?

Slagordet bak håndbryggeren er «Lag mer kaffe, bedre». Og det er nettopp det den får til.

Tanken bak The Etkin Dripper var å lage en håndbrygger som prioriterte både form og funksjon. Ikke bare skulle den lage nydelig kaffe, men den skulle også være enkel å bruke og se bra ut på kjøkkenbenken.

Den flate bunnen gjør at bryggeren er optimalisert for å lage mellom 0,5 og 1 liter kaffe. Den har dype riller i bunnen, noe som gjør at man unngår kanalisering – altså at det dannes «kanaler» i kaffen hvor alt vannet renner, slik at noe av kaffen blir overekstrahert og noe blir underekstrahert. I tillegg sørger rillene for at vannet strømmer i jevn hastighet gjennom kaffen. Bryggerens utforming sørger altså for at man får en jevn ekstraksjon og en ideell bryggetid, slik at kaffen får en søt og fyldig smaksprofil med lite bitterhet.

Bryggeren er laget med 100 % tyrkisk porselen, og har et dobbeltvegget design som gjør at den er enkel å håndtere. Den er i tillegg kompatibel med alle flatbunnede kaffefiltre som er beregnet for 6–12 kopper kaffe – men det går selvsagt an å kjøpe egne Etkin-filtre også.

Er du nysgjerrig på hvordan man brygger kaffe på The Etkin Dripper? Da kan du se en video av fremgangsmåten på Etkin Design sin Instagram-profil.

Relaterte artikler