Melodrip lanserer Colum Mini-Dripper – verdens første minihåndbrygger

En håndbrygger for maksimalt med smak og minimalt med papiravfall.

En barista heller kaffe fra en Colum Mini-Dripper oppi en hvit kopp Kaffe laget med Colum Mini-Dripper får en svært ren smaksprofil. Foto: Colourbox.com

Ifølge Ray Murakawa, grunnleggeren av Melodrip, benytter man i gjennomsnitt kun halvparten av papirfilteret når man lager håndbrygget kaffe. På grunn av dette ønsket han å lage en håndbrygger som ikke krever så store papirfiltre. Resultatet ble Colum Mini-Dripper – verdens første minihåndbrygger!

Colum Mini-Dripper er den minste kjegleformede håndbryggeren på markedet. Den rommer opptil 30 gram kaffe, og brygger maks 3,5 dl om gangen. Den er altså perfekt for alle som ønsker å håndbrygge kun én eller to kopper kaffe!

Bærekraftige minifiltre

Papirfiltrene til Colum Mini-Dripper lages med mindre enn halvparten av papirmengden som kreves for å lage vanlige papirfiltre. Dette var en av hovedhensiktene med bryggeren – at man skal kunne redusere mengden papiravfall når man kun skal brygge et par kopper kaffe.

Minifiltrene kommer flate, slik at man bretter dem selv. Årsaken er at de har to ulike sider: Den ene siden gjør at vannet renner gjennom kaffesengen med middels hastighet, mens den andre gjør at vannet renner saktere. Førstnevnte er derfor godt egnet for mellombrente og mørkbrente kaffetyper, mens sistnevnte er ypperlig for lysbrent kaffe. På denne måten kan man tilpasse filteret etter hvilken brenningsgrad kaffen har.

Når kaffen er ferdig, er det også enkelt å rengjøre Colum Mini-Dripper. Minifilteret blir nemlig sittende fast i filterringen. Alt man behøver å gjøre, er derfor å løfte filterringen over søppelbøtten og gi den et lite rist – og vips! så løsner filteret.

Gir optimal ekstraksjon

De bærekraftige minifiltrene er imidlertid ikke det eneste som gjør Colum Mini-Dripper unik. Håndbryggerens design fokuserer nemlig også på smak og ekstraksjonspotensial.

Bryggeren består av en tube i borosilikatglass, og en filterring og filterholder i rustfritt stål. Innsiden av filterholderen har åtte vertikale riller som er designet for å stabilisere minifiltrene. Samtidig sørger de for å opprettholde en optimal dryppehastighet uansett malingsgrad.

Håndbryggeren er smalere og høyere enn andre håndbryggere, noe som gjør at den får en dypere kaffeseng, og glasstuben fungerer som et slags bryggekammer som øker vannstanden. Dette, kombinert med utformingen til hullet i bunnen av bryggeren, skal gi vannet en raskere og jevnere strømningshastighet, slik at ekstraksjonstiden blir riktig. Ifølge Murakawa er det disse designelementene som gjør at kaffe laget med Colum Mini-Dripper får en renere smaksprofil enn kaffe laget med andre håndbryggere.

Siden all kaffen havner i bryggekammeret under bryggeprosessen, er det ikke behov for noen spesiell helleteknikk. Minihåndbryggeren er derfor enklere å bruke enn klassiske håndbryggere, og vil gi konsekvent god kaffe.

«Zero bypass»

Det finnes mye bryggeutstyr der ute som er designet for å motvirke såkalt «bypass». Dette er når vannet renner mellom filteret og filterholderen i stedet for gjennom kaffesengen, slik at man får en ubalansert ekstraksjon av kaffen.

Colum Mini-Dripper er også et såkalt «zero bypass»-produkt. Filterringen er nemlig en forsegling som plasseres mellom glasstuben og filterholderen, slik at det ikke er mulig for vannet å havne på utsiden av filteret.

Men ikke bare det – filterringen fungerer også som en slags universaladapter. Det betyr at man kan bruke glasstuben og minifiltrene med andre 60-graders koniske håndbryggere, slik som for eksempel Hario V60 og Chemex. Du kan derfor bruke favorittbryggeren din og samtidig få redusert papiravfallet.

Colum Mini-Dripper kan forhåndsbestilles på indiegogo.com, og skal etter planen sendes ut i august 2023.

Kilde: dailycoffeenews.com, melodrip.co