Hvordan ble håndbrygget kaffe så stort?

Den første håndbryggeren dukket opp for over 100 år siden.

En kvinne sitter i en åker og heller kokende vann over en håndbrygger Håndbrygget kaffe har lang historie. Foto: Colourbox.com

Håndbrygg har blitt ekstremt populært de siste årene, og i stadig flere norske hjem kan man finne ulike håndbryggere som Kalita Wave, Hario V60 og Chemex. Og selv om mange kanskje forbinder håndbrygg med «kaffehipstere», har håndbrygget kaffe faktisk lang historie.

Frem til 1900-tallet ble kaffe laget som kokekaffe eller med perkolator, såkalt «immersion»-brygg. I 1908 var imidlertid tyske Amalie Auguste Melitta Bentz lei av å få kaffegrut i koppen, så hun oppfant papirfilteret – det kjente Melitta-filteret som vi fortsatt bruker i dag. Dette puttet hun i en metallboks som hun hadde laget et hull i. Og vips! så var den første håndbryggeren født.

En kvinne med hvit ullgenser holder en vannkanne og en håndbrygger

Håndbrygget kaffe er et viktig symbol på kaffens tredje bølge. Foto: Colourbox.com

Håndbrygget kaffe og den tredje bølgen

Selv om håndbrygget kaffe var populært på 1950-tallet, falt det litt ut av mote frem til det ble gjenoppdaget på slutten av 2000-tallet. Håndbrygget kaffe har siden den tid blitt et viktig symbol på Third Wave-kaffe.

Kaffeindustriens ‘andre bølge’ handlet i stor grad om automatiserte kaffemaskiner og espressomaskiner. Da vi fikk den tredje bølgen, ble fokuset imidlertid endret. Man skulle nå ha oppmerksomhet på detaljer og få mer kontroll over kaffebryggingen.

Når man håndbrygger kaffe, kan man kontrollere kaffeekstraksjonen på en helt annen måte enn ved automatiserte maskiner, og man kan unngå at kaffen blir bitter eller svak. Håndbrygg skaper også en renere kopp enn det presskanne og kokekaffe gjør.

Fremgangsmåten for å lage håndbrygget kaffe kan regnes som et slags ritual, noe som appellerer til kaffeentusiaster verden over. Den tredje bølgen har omfavnet håndbrygg nettopp fordi det krever finjustering av helt spesifikke ferdigheter. Man må ha en god forståelse av hvordan ulike bryggevariabler – slik som malingsgrad, hellehastighet og vanntemperatur – påvirker ekstraksjonen. Selverklærte kaffegeeker setter pris på dedikasjonen det krever å lage god håndbrygget kaffe.

Det helles kokende vann i en Kalita Wave som står på en benk i en åker

Kalita Wave er en av de mest kjente håndbryggerne på markedet. Foto: Colourbox.com

Ulike håndbryggere

Det finnes mange ulike håndbryggere på markedet, som alle har ulike egenskaper. Tre av de mest kjente håndbryggerne er Chemex, Hario V60 og Kalita Wave.

Chemex

Chemex ble oppfunnet av den tyske kjemikeren Peter Schlumbohm i 1941. Gjennom hele livet hadde han fokus på å forbedre effektiviteten og gleden av hverdagslige gjenstander, og han hadde totalt over 300 ulike patenter. Et av disse var Chemexen. Som kjemiker hadde han en solid forståelse av hvordan kaffeekstraksjon foregår, og han brukte denne kunnskapen til å lage sin egen håndbrygger. Han valgte å bruke et tykkere papirfilter enn Melitta, noe som gir et enda renere brygg.

Hario V60

Også Hario V60 ble oppfunnet av en kjemiker. Det japanske selskapet Hario ble stiftet i 1921, og de produserte glassprodukter for kjemisk bruk. I 1949 lagde de sin første kaffebrygger, men V60 ble ikke oppfunnet før i 2004. Tanken bak håndbryggeren var at dryppkaffe ville skape et renere brygg sammenlignet med immersion-bryggerne som lenge hadde dominert markedet. V60 har fått navnet sitt på grunn av at den har en V-form med en 60-graders vinkel. Bryggeren ble først laget i keramikk, men finnes i dag også i glass, metall og plast.

Kalita Wave

Kalita Wave er også en japansk håndbrygger. Kalita Co. har laget kaffeutstyr siden 50-tallet, men Wave – som ble oppfunnet i 2010 – er nok deres mest kjente produkt. Denne håndbryggeren skiller seg fra Chemex og V60 ved at den har en flat bunn og tre hull i stedet for ett. Dette gjør at man unngår såkalt ‘kanalisering’ (engelsk channeling), og kaffen får da optimal ekstraksjon. Bryggeren er også laget på en slik måte at vannet kommer i minimal kontakt med papirfilteret. Kalita Wave er tilgjengelig i glass, metall og keramikk.

Kilder: perfectdailygrind.com, eraofwe.com, eightouncecoffee.ca, europeancoffeetrip.com, coffeeaffection.com

Relaterte artikler