Video: Slik håndbrygger du kaffe

Håndbrygging eller «pour over» er moderne kaffebrygging på gamlemåten.

Ingenting overlates til tilfeldighetene når du skal lage et best mulig håndbrygg. Vekt og stoppeklokke bør derfor supplere bryggeutstyret. Foto: Colourbox.com

Transkripsjon av video

Nå skal vi brygge håndbrygg. Det du trenger da er en serveringskanne, filterholder, papirfilter, nykvernet kaffe – finmalt – og nykokt vann.

Det første vi skal gjøre da er å skylle ut papirfilteret med varmt vann. Dette gjør vi for å få vekk papirsmaken, samtidig som vi forvarmer bryggeutstyret.

Til filterkaffe bruker man gjerne 6 til 7 gram kaffe per dl vann. Her har jeg målt opp 26 gram kaffe, og til det skal jeg bruke 4 dl vann.

Jeg brygger med en vekt – slik vet jeg nøyaktig hvor mye vann jeg heller over kaffen. Jeg kontrollerer også tiden på brygget med en stoppeklokke.

Jeg begynner med å fukte kaffen med ca. 70 gram vann. Her er det viktig at du fukter all kaffen samtidig. Så lar jeg det stå og svelle i 30 sekunder.

Når kaffen har svellet ferdig, fortsetter jeg å helle vann. I første omgang heller jeg opp til 200 gram. Deretter venter jeg og lar kaffen synke litt ned. Deretter heller jeg videre opp til 300 gram, før jeg igjen lar kaffen synke ned. Og til slutt så topper jeg opp til 400 gram vann. Deretter lar jeg kaffen synke helt igjennom. Så er kaffen klar til servering!

Relaterte artikler