Video: Håndbrygg med Solberg & Hansen

KaffeGeek har besøkt Solberg & Hansen.

Hvordan lages håndbrygg?

KaffeGeek har vært på besøk hos Solberg & Hansen på Mathallen Vulkan. Der møtte vi barista og daglig leder Arne Tobias Hanserud, som viste oss hvordan man lager håndbrygg.

Transkripsjon av video

Nå skal jeg håndbrygge på Kalita. Det første jeg gjør, er å skylle gjennom papirfilteret. Dette gjør jeg for å fjerne eventuell papirsmak, og varme opp utstyret mitt. Nå skal jeg brygge en halv liter kaffe, og da bruker jeg 30 gram  oppmalt kaffe. Kaffen har jeg malt litt finere enn filtermalt.

Det er viktig å nullstille vekta før man begynner å brygge. Når jeg heller på det første vannet, starter jeg en timer. Jeg starter med å fordele litt vann over den tørre kaffen. Dette er det vi kaller en «bloom», eller oversatt en «blomstring». Dette gjør at en del av CO2-en som oppstod i kaffen under brenning får est ut av kaffen, og det blir plass til vannet i stedet.

Når det har stått i ca. 30–40 sekunder, fortsetter jeg å helle på vannet. Jeg fordeler vannet rolig i sirkler over all kaffen, og jobber meg oppover til kanten av bryggeren. Når jeg er på ca. 300 gram vann tar jeg en liten pause, før jeg fortsetter resten av hellingen. Det er viktig at vannet renner i en ren og rett stråle. Om nødvendig tar jeg små pauser helt til jeg kommer opp til 500 gram.

Dette blir en veldig god kopp kaffe!

Vi ser ned i et håndbrygg hvor blomstringen foregår

Hvordan lage håndbrygg

Du trenger

  • Hellekanne med en helletut som gir god kontroll, gjerne en med svanehals («gooseneck»)
  • Noe å brygge kaffen i, for eksempel en serveringskanne eller en stor kopp
  • Selve håndbryggeren
  • Papirfilter
  • Kaffe kvernet litt finere enn filtermalt, aller helst nykvernet. Bruk 6–7 gram kaffe per 100 gram vann
  • Friskt, nykokt vann
  • Digital vekt
  • Stoppeklokke

Relaterte artikler