2 minutter

Hvordan lage filterkaffe

Så lenge du følger noen enkle retningslinjer, kan den gamle trakteren trylle frem supergod kaffe.

Illustrasjon av en kaffekolbe med kaffe og en gul kopp. Foto: Colourbox.com

Filterkaffe, eller traktekaffe, er den vanligste tilberedningsmetoden i Norge.

Det er ikke så rart; en kaffetrakter er en lettvint måte å lage god kaffe på.

Slik lager du filterkaffe

 

Dette trenger du

  • En ren kaffetrakter. Om du skal være sikker på å få god kaffe, bør den være godkjent av Norsk Kaffeinformasjon og European Coffee Brewing Centre (ECBC). Godkjenningen gir garanti for en tilberedning med korrekt tid og temperatur (92-96 grader). Da trekker vannet til seg den riktige mengde smaks- og aromastoffer fra den malte kaffen. Se derfor etter det ovale “Approved”-merket på trakteren du bruker.
  • Friskt, kaldt vann. Med andre ord bør du la vannet renne en stund. I tillegg er det en fordel om du har en vannkaraffel eller et litermål som du kan bruke til å helle vannet i trakteren.
  • Papirfilter.
  • Filtermalt kaffe, gjerne nykvernet. 60–70 gram per liter. Det tilsvarer 6–7 strøkne måleskjeer. I mange dagligvarebutikker får du en slik måleskje gratis.

Her er en oversikt over godkjente kaffetraktere.

Renser du kaffetrakteren ofte nok?

Styr unna de brune, ublekede papirfilterne.

Slik gjør du det

Til 1 liter kaffe

  1. Hell på 1 liter vann i vannbeholderen. Bruk helst ikke kolben; bruk heller en ren vannkaraffel eller tilsvarende.
  2. Putt i et papirfilter i filterholderen. Skyll filteret med vann for å fjerne papirsmak.
  3. Hell oppi 60–70 gram kaffe i filterholderen.
  4. Start kaffetrakteren.
  5. Når det første vannet kommer ut, kan du eventuelt røre litt rundt for å sørge for at all kaffen blir fuktig samtidig.
  6. Når alt vannet har rent ned i kolben, er kaffen klar! Den er best med det samme, og blir raskt bitter. Hvis kaffen ikke blir servert innen 30 minutter, bør du helle den over i en termokanne.

Få flere tips til hvordan du lager best mulig filterkaffe.