Bleket eller ubleket kaffefilter?

Mange har en oppfatning av at brune kaffefiltre er mer miljøvennlige, men stemmer det?

Hvite og brune kaffefiltre ligger ved siden av hverandre på et bord. Det finnes flere gode grunner til å unngå de brune kaffefiltrene. Foto: Colourbox.com

Når man skal kjøpe kaffefilter, har man valget mellom hvite (blekede) og brune (ublekede) filtre. Det er ikke likegyldig hvilken man velger.

Dersom du bruker et brunt kaffefilter, vil kaffen nemlig kunne få en myrlignende lukt og smak. Svenske Testfakta gjennomførte nylig en test der de konkluderte med at ublekede filtre avgir mer bismak enn de som er bleket. Du bør med andre ord gå for hvite filtre om du er glad i god kaffe. Det er jo synd om papirfilteret forringer kaffe som i utgangspunktet var god.

Filteret har også betydning for hvor godt kaffens karakter kommer frem under bryggingen. Nærmere bestemt kan valg av kaffefilter påvirke munnfølelse, fylde, syrlighet og ettersmak, ifølge Linnea Vannesjö, som er tidligere svensk baristamester. Hele testen finner du på Testfakta.se.

Hva med miljøet, da?

Mange har en oppfatning av at brune kaffefiltre er mer miljøvennlige, men dette er ikke tilfelle. Tidligere ble de hvite filtrene klorbleket, og dette var ikke bra for verken miljøet eller mennesker. I dag finnes det imidlertid hvite kaffefiltre som er svanemerket. Det er blitt vanlig å bruke oksygenbleking, som er en miljøvennlig metode. Noen av filtrene er i tillegg produsert av skandinavisk skog hvor det ikke er brukt sprøytemidler.

Kaffe brygges i en håndbrygger med bleket kaffefilter

Bleket kaffefilter gir minst usmak til kaffen. Foto: Colourbox.com

Skyll filteret uansett

Selv om du bruker hvite kaffefiltre, er det en fordel å skylle filteret før du plasserer det i trakteren. Papirfiltrene er nemlig ikke helt rene; de kan avgi lo, noe som vil kunne gi kaffen en bismak.

Filteret bør skylles i varmt vann. Og ifølge baristaen Erin Meister, som har snakket med Dinside, bør du helst ikke skylle filteret mens det er i filterholderen, for da kan loet legge seg i bunnen av holderen. Det er imidlertid bedre enn å ikke skylle filteret i det hele tatt. Meister anbefaler at du dypper filteret i en bolle med varmt vann, og skyller det godt mens det ligger der. Da vil du se hvor mye filteret ditt eventuelt loer.

Andre «filterfarer»

Hvilket filter du bruker, har også betydning for hvor fort vannet renner gjennom. Det vil påvirke kontakttiden mellom vannet og kaffen, som igjen vil ha betydning for kaffesmaken.

Norsk Kaffeinformasjon har gjort undersøkelser som viser at det kan være opptil 30 sekunders forskjell mellom ulike filtre.

– I og med at vi ikke har gjennomført noen nyere tester på dette, kan vi ikke gi noen anbefalinger ut over det å styre unna permanentfiltre og brune filtre, sier Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon til Dinside.

Grunnen til at permanentfiltre blir frarådet, er at de kan være vanskelige å rengjøre. Dermed blir fettstoffer fra kaffen hengende igjen, noe som kan gi kaffen en harsk smak.

Test selv

Dersom du er nysgjerrig på forskjellen mellom blekede og ublekede filtre, kan du jo teste selv. Du kan gjøre det enkelt ved å teste med vann i stedet for kaffe.

  1. Legg et hvitt og et brunt filter i hvert sitt glass.
  2. Hell deretter over varmt vann og la det stå i et par minutter.
  3. Nå skal du kunne kjenne en stor forskjell i lukten fra de to glassene, og smaker du på vannet, vil du kunne kjenne at vannet med det ublekede filteret har en myraktig smak.
  4. Kanskje vil du også se at det har samlet seg lo fra filtrene i vannet? I så fall ser du betydningen av å skylle filteret før bruk.

Relaterte artikler