Kaffeposer til trakting – fungerer det egentlig?

Vi har undersøkt om kaffeposer gir god kaffe.

En kaffeplante (Coffea Arabica) står ved siden av en kopp kaffe, laget med kaffeposer. Kaffe + tepose = kaffepose. Foto: Sjo og Floyd

Vi har alle lært at bryggemetodene for kaffe og te er to ulike prosesser.

Mens kaffe skal brygges med tilberedningsutstyr (for eksempel kaffetrakter, presskanne, perkolator eller AeroPress), skal te trekke i vann direkte i koppen – enten løste i en tesil, eller te i en tepose. Men hva skjer hvis man putter kaffe i en tesil eller tepose, og dermed får kaffeposer?

Kaffeposer – hva er det egentlig?

Ideen om å bruke kaffeposer – forvirrende nok også kalt «kaffeteposer» – dukket opp på 70-tallet, men det slo aldri helt an. Det er imidlertid flere aktører på markedet i dag som prøver å slå et slag for disse kaffeposene. Du kan blant annet kjøpe kaffeposer fra Kahawa 1893 og Farrer’s Coffee, og det loves at kaffen du får er like god som vanlig traktet kaffe. Enkelte mener også at dette er fremtiden til kaffe.

Bryggeprosessen er det som kalles «immersion brew», og er samme type prosess som ved blant annet presskanne og kaldbrygg. I teorien er altså kaffeposer ikke stort annerledes enn disse bryggemetodene. Men fungerer det faktisk?

Kaffeposer og tesil gir svak kaffe

Vi testet ut to metoder: å lage kaffe med tesil, og å lage kaffe med tepose. Resultatet ble helt … vel … middelmådig. Smaken på kaffen var mild og søt, og minnet litt om en blanding av kaffe og te. Men selv om smaken i seg selv var god, ble resultatet en svak – nærmest utvannet – kaffe.

En annen ulempe med tesilen, var at den var såpass grov at det havnet noe kaffegrut i koppen – til tross for at jeg brukte grovt kvernet kaffe. Men ettersom dette også skjer ved bruk av presskanne (når man ikke bruker presskannefilter), var ikke dette noen stor overraskelse. Ved bruk av kaffetepose unngikk jeg dette problemet, ettersom teposen filtrerte ut kaffegruten på samme måte som et kaffefilter gjør.

En kaffepose med kaffebønner ligger på bordet ved siden av en kaffekopp med traktet kaffe

Dessverre gir kaffeposer svært svak kaffesmak. Foto: Colourbox.com

Kaffeposer – hva er den endelige dommen?

Fungerer kaffeposer? Svaret er både ja og nei. Dersom du ikke er spesielt glad i kaffe, kan dette være en god metode for deg. Dersom du liker te, og holder på å lære deg å like kaffe, kan dette også være en god metode for deg. Dersom du er en kaffeelsker, som ønsker kaffe med dyp, rik smak, er dette imidlertid ikke metoden for deg. Hvis du er en person som foretrekker kaffen litt på den sterke siden, slik som jeg gjør, anbefaler jeg altså at du holder deg unna denne metoden.

Så når kan det passe å bruke denne bryggemetoden? Jeg ser for meg at det kan være en ok metode dersom man har dårlig tid og bare trenger en «quick fix», dersom man for eksempel er på tur og skal lage kaffe over bål, eller som en nødløsning dersom man er et sted uten andre metoder for å lage kaffe. Men når alt kommer til alt, er min dom at selv om det tar lengre tid å brygge kaffen på vanlig måte, er det absolutt verdt tiden det tar.

Relaterte artikler