Lager munnbind av kaffefiltre

På ett år har kaffefilterprodusenten Melitta produsert mange millioner munnbind.

Et par hender folder et kaffefilter. Papirfiltergiganten Melitta produserer nå munnbind. Foto: Colourbox.com

Det tyske selskapet Melitta har produsert kaffefiltre i over 100 år. Det siste året har de også produsert mange millioner munnbind.

Etter den første nedstengingen under pandemien hadde mange land problemer med å produsere nok munnbind. Tyskland var intet unntak. Derfor bestemte kaffefilterprodusenten Melitta seg for å begynne å produsere munnbind av kaffefiltre. På én måned laget de over 10 millioner munnbind.

Oppfinneren av kaffefiltre

Amalie Auguste Melitta Bentz fant opp det moderne papirfilteret i 1908. Hun syntes ikke perkolatorkaffe ble spesielt godt, ettersom hun ofte opplevde at den ble overekstrahert. Espressomaskinene på det tidspunktet var heller ikke spesielt gode, fordi rester av kaffegruten ble igjen i kaffen, og stoff-filtrene var strevsomme å rengjøre.

Melitta eksperimenterte derfor en del, og fant ut at papirfiltre og drypp-kaffe var den beste løsningen. Kaffen hun brygget på denne måten ble godt mottatt, og hun bestemte seg derfor for å starte et selskap. I dag er dette selskapet best kjent for å produsere kaffefiltre. Nytt siden 2020 er at de nå også produserer munnbind.

Munnbind av kaffefiltre

Du har kanskje lagt merke til at kaffefiltre har en størrelse og form som gjør at de kan dekke nese, munn og hake – altså den perfekte formen for å fungere som munnbind. Det som derimot ikke er perfekt, er materialet. Papir fungerer dårlig for å stenge ute koronaviruset, fordi det er porøst.

Melitta fant imidlertid en løsning på dette problemet. Selskapet produserer nemlig mer enn bare kaffefiltre – de produserer også blant annet luftfiltre og støvsugerposer. Og det var i støvsugerposene at de fant løsningen. Fibrene i dette materialet viste seg å være effektivt i å stenge ute koronaviruset. Med noen få endringer i produksjonen, klarte derfor Melitta å produsere kaffefiltermunnbind av høy standard. Den første millionen de produserte gav de til sine ansatte og deres familier, mens den neste millionen ble donert til sykehus og annet helsepersonell.

Munnbindene lages med de samme maskinene som brukes for å lage kaffefiltrene, og formen på munnbindene er derfor lik formen til de klassiske Melitta-kaffefiltrene. Den eneste endringen er altså materialet de bruker i produksjonen. Når kaffefiltermunnbindene er ferdige, monterer de på gummistrikker slik at man kan feste dem bak ørene.

De ferdige munnbindene består av tre lag mikrofiber. Men selv om de ser ut som kaffefiltre, fungerer de dårlig til å brygge kaffe med. Som munnbind har de imidlertid god filtrering, de puster godt, og – ikke minst – de beskytter mot koronaviruset.

Kilder: foodandwine.com, dailycoffeenews.com, wikipedia.org, nytimes.com

Relaterte artikler