3 minutter

Hvordan lage presskannekaffe

Sørg for at kaffen du lager på presskanne blir så god som mulig! Fremgangsmåten er enkel, og utstyret krever ikke mye plass.

Presskanne Hvis du bruker presskannemalt kaffe, blir den anbefalt å stå og trekke i ca. seks minutter. Jo grovere kaffen er malt, desto lenger skal kaffen trekke. Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåten er enkel, og utstyret krever ikke mye plass.

En presskanne er enkel å frakte med seg, enten det er til kontoret, lesesalen eller ut i skogen. Ikke minst er det hyggelig å servere kaffe fra en presskanne.

Presskannen ble patentert av den italienske designeren Attilio Calimani i 1929.

Fire av ti har en presskanne

Kaffe.no kan vi lese at presskannen kom som et supplement til kaffetrakteren da kaffekjelen ble mindre og mindre brukt. Bryggemetoden er også kjent under navnet French Press, Cafetière à Piston og Coffee Plunger. Utover på 80- og 90-tallet ble presskannen veldig populær i Norge, særlig Bodums variant. Kaffeundersøkelsen 2019 viser at 36 prosent har en presskanne hjemme. Det er riktignok bare 10 prosent som oppgir at det er denne byggemetoden de vanligvis benytter. Det er sikkert en del som er usikre på hvordan presskannekaffe egentlig bør tilberedes, og som “safer” med andre byggemetoder. For hyggens eller variasjonens skyld kan du gjerne tørke støv av presskannen din litt oftere.

Lag deilig kaffe med presskanne

Det finnes ikke én måte å lage presskannekaffe på. Forholdet mellom kaffe, vann, vanntemperatur og traktetid kan justeres, og oppskriftene vil variere. Det beste er nok å prøve seg frem for å finne frem til en personlig favoritt. Her får du forslag til en fremgangsmåte som vi kan gå god for. Den vil være et godt utgangspunkt for videre eksperimentering.  

 

Du trenger

 • Presskanne. Disse finnes i forskjellige størrelser – hvor mange skal du lage kaffe til?
 • Kaffe. Kaffen kan gjerne være presskannemalt. «Presskannemalt» er definert som
en egen malingsgrad i Norge. Den er grovmalt, men noe finere enn kokmalt. Du kan få kjøpt presskannemalt i dagligvarebutikker, men den aller beste kaffen får du om du kverner kaffen selv. Ferske bønner og nykvernede bønner gir det beste resultatet. Beregn 60–70 gram kaffe per liter vann.
 • Kokende vann. Sørg for at vannet du koker opp, er friskt og ordentlig kaldt.
 • Eventuelt en vekt. Med en vekt vet du nøyaktig hvordan forholdet mellom vann og kaffe er, og dermed blir det lettere å justere oppskriften neste gang.

Fremgangsmåte

 1. Presskannen bør forvarmes. Ellers stjeler den varme fra kaffen, og kaffen blir fort kald. Dette kan gjøres ved å helle varmt vann i kannen; enten fra springen eller oppkokt vann.
 2. Før du heller vannet ut igjen, bør du ha kokt opp vann til kaffen.
 3. Hell ønsket mengde kaffe i presskannen.
 4. Hell over kokt vann.
 5. Hvis du vil vite nøyaktig hvor mye kaffe og vann det er i kannen, kan du la presskannen stå på en vekt mens du gjør disse stegene.
 6. Pass på at all kaffen blir fuktet.
 7. La kaffen stå og trekke. Hvor lenge kaffen skal trekke, avhenger litt av hvor grovmalt den er. Hvis du bruker presskannemalt kaffe, blir den anbefalt å stå i ca. seks minutter. Ved grovere eller finere malingsgrad justeres bryggetiden. Jo grovere malt, desto lenger skal kaffen stå. Men den bør ikke stå lenger enn syv–åtte minutter. Hvis du bruker filtermalt kaffe, bør kaffen trekke i 4–5 minutter. Hvis den står lenger enn det, kan den få en bitter smak. Maksimal anbefalt kontakttid for kaffe blir for øvrig sagt å være åtte minutter.
 8. Nå kan du ta en skje og røre i overflaten. Mesteparten av kaffekornene vil synke til bunnen. Det vil bli liggende et lag med skum og litt korn. Du kan gjerne ta en skje og fjerne noe av skummet. Det inneholder bare bitterstoffer, og bidrar ikke med god smak.
 9. Sett på stempelet og press forsiktig ned. Presser du for raskt og med for stor kraft, kan du risikerer at kaffen spruter! Hvis du stopper å presse når stempelet er like over kaffen i bunnen, unngår du at kaffen virvles opp igjen.
 10. Etter å ha presset ned stempelet, kan du gjerne la kaffen stå i ytterligere to minutter før servering. Da vil eventuelle sedimenter (særlig ved finere malingsgrader) synke til bunnen.

Lei av kaffegrut?

Når kaffen i kannen er drukket opp, ligger det igjen et lag med våt kaffegrut i bunnen. Gruten skal ikke skylles ut i vasken! Den skal kastes i matavfallet, hvis mulig. Selv om mesteparten av gruten er fjernet fra kannen, vil det ligge igjen mye grums i kannen. Hvis du synes det er styrete å rengjøre en presskanne, bør du vurdere et presskannefilter. I flere dagligvarebutikker får du kjøpt Evergood presskannefilter. Med et slikt filter vil all gruten samle seg opp i filteret. Da er det bare å kaste filteret, og du slipper å spa ut kaffegrut fra kannen. Også filteret kan kastes i matavfallet.

Med et filter vil du i tillegg unngå grut i kaffekoppen. Du vil også få silt ut fettstoffer i kaffen, noe som er bra særlig for dem med høyt kolesterol. Presskannekaffe, kokekaffe og espressokaffe inneholder nemlig fettstoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet.

Les også: Dette kan du bruke kaffegruten til

Les også: Hvorfor er malingsgraden så viktig?