2 minutter

Hvordan bruke Aeropress

Aeropress er en liten og allsidig kaffebrygger. Ganske genialt!

Alle delene til et Aeropress-bryggesett. Foto: Colourbox.com

Har du en Aeropress, kan du lage mange forskjellige kaffevarianter, fra espresso-lignende kaffe til lys og fruktig kaffe. Dette er en viktig grunn til at Aeropress-bryggeren har blitt så populær blant kaffe-entusiaster.

Aeropress er både et merkenavn og en patenterte bryggemetode. Bryggeutstyret er laget i plast, og består av to sylinderrør. Det ene røret er smalt nok til at det passer inn det andre og fungerer som et stempel. Røret har en lufttett forsegling i gummi. Bryggemetoden kan minne om en sprøyte: Kaffen presses gjennom et filter når stempelet presses ned i det andre røret.

I tillegg til de to sylinderrørene, består Aeropress av en liten filterholder (både papirfilter og metallfilter kan brukes), i tillegg til trakt, måleskje og rørepinne. Aeropress lager én kopp med kaffe av gangen, så hvis du skal lage kaffe til mange, kan du vurdere andre byggemetoder.

Les historien bak Aeropress-oppfinnelsen.

Slik lager du Aeropress-kaffe

Oppskriften kan tilpasses etter bønner og smakspreferanser. Hvis du søker på nettet, vil du finne en rekke forskjellige oppskrifter.

 

Du trenger

 • Kaffe
  Når du bruker lys brent, eller mellombremt kaffe, skal den være litt finere enn filtermalt. Den ferdige kaffen blir best når kaffen er nymalt. Bruk ca. 16 gram til 250 gram vann.
 • Friskt vann
  Vannet bør være rundt 95°C. (Vent i ca. et halvt minutt etter at vannet er kokt opp, før du heller det over kaffen.)
 • Digital vekt
 • Stoppeklokke

Fremgangsmåte

 1. Legg papirfilteret i beholderen, og skyll det med varmt vann. Dette fjerner papirsmaken og forvarmer bryggeutstyret.
 2. Sett aeropressen på en vekt.
 3. Hell i 16 gram kaffe.
 4. Nullstill vekten.
 5. Start stoppeklokken samtidig som du begynner å helle over 250 gram vann.
 6. Pass på at all kaffen blir fuktet. Du kan gjerne bruke rørepinnen.
 7. Når det har gått 30–60 sekunder, skal du begynne å presse ned stempelet. Du må bruke nokså stor kraft, men samtidig må du være forsiktig. Ikke la aeropressen stå på vekten mens du presser! Det bør ta omtrent 20–30 sekunder å presse ut all kaffen.
 8. Nyt kaffen umiddelbart.

Espresso-variant

Hvis du vil lage en sterkere variant, kan du bruke espressomalt kaffe. Tim Wendelboe foreslår 20 gram kaffe til 100–150 gram vann. Vannet skal ikke avkjøles etter at det er kokt opp. Rør rundt tre ganger og press ned stempelet umiddelbart.

Tim Wendelboe er kjent som en pioner når det gjelder Aeropress, og arrangerte det første verdensmesterskapet, i 2008.

Espresso og presskanne

Aeropress er inspirert av teknologien i espressomaskiner, der vann blir presset gjennom finmaltkaffe med et stort trykk. Når stempelet presses ned, oppstår det et trykk i det ytre sylinderrøret. Det finnes også noen likheter mellom Aeropress og presskanne. Til Aeropress bruker man imidlertid kaffe som er finere malt, og filteret gjør kaffen klarere, uten fettstoffer. Bryggetiden er dessuten kort, i likhet med espresso, så kaffen blir mindre syrlig.

Utstyret er lett å frakte med seg. Prøv gjerne Aeropress på tur.