Hva er en «red eye»-kaffe?

Red eye, sludge cup, shot in the dark … kjært barn har mange navn!

En trøtt kvinne holder en kopp kaffe mens hun kniper seg i øynene Red eye-kaffen oppstod som en løsning for når man er ekstremt trøtt. Foto: Colourbox.com

Har du noen gang våknet opp etter en sein natt med mye alkohol, eller vært på en atlanterhavsflyvning hvor du ikke fikk sove et sekund? Da er det ikke uvanlig å føle at en vanlig kaffe ikke er sterk nok til å få deg i form igjen. I så fall kan en «red eye»-kaffe være redningen.

«Red eye»-kaffe er traktekaffe toppet med espresso – og gjerne med en dobbel shot. Det er altså en kaffedrikk med høyt koffeininnhold, og den drikkes gjerne når man trenger litt ekstra med energi – for eksempel etter netter med lite søvn eller når man er nødt til å holde seg våken hele natten.

Hvorfor «red eye»?

Kaffens navn kommer fra såkalte «red-eye flights», som er flyturer som finner sted om natten. Navnet «red-eye» kommer fra at man på slik flyturer gjerne blir så trøtt at man får røde øyne. Kaffen har tatt dette navnet nettopp fordi den oppstod som en redning når man er så trøtt.

Drikken dukket opp på slutten av 90-tallet i USA, og var til å begynne med en kaffe på den hemmelige menyen til Starbucks. I dag er den imidlertid utbredt på kaffebarer over hele landet. Den drikkes gjerne i arbeidssammenhenger hvor man må holde seg årvåkne og produktive, men ikke har muligheten til å drikke flere kopper kaffe. Den drikkes gjerne også av studenter som skal døgne.

Red eye-kaffe ble først omtalt som ‘a shot in the dark’ og ‘coffee with a shot’, og noen steder går kaffen fortsatt under dette navnet. Enkelte steder blir den også omtalt som en ‘sludge cup’ eller en ‘canadiano’. Sistnevnte er et slags ordspill på ‘americano’, som jo er en espresso der man tilsetter vann. Spøken er dermed at amerikanere er svakere enn canadiere.

Det er heller ikke uvanlig å skille mellom ‘red eye’, ‘black eye’ og ‘dead eye’, som inneholder henholdsvis én, to og tre shots med espresso. På Starbucks går ‘dead eye’ også under navnet ‘green eye’. Ikke spør oss hvorfor.

En trøtt student holder en kopp kaffe mens hun ser på dataskjermen

Skal du døgne? Da kan en red eye-kaffe være løsningen. Foto: Colourbox.com

Koffeininnhold

Så hvor mye koffein inneholder de ulike versjonene av denne kaffedrikken? Dersom man tar utgangspunkt i at en kopp med traktekaffe inneholder omtrent 95 mg koffein og en espressoshot inneholder 64 mg koffein, inneholder en tradisjonell red eye 159 mg koffein, en black eye 223 mg koffein og en dead eye/green eye 287 mg koffein.

Hva smaker red eye-kaffe?

Red eye-kaffe smaker egentlig akkurat slik man forventer – som espresso blandet med traktekaffe. Selvfølgelig vil smaken variere avhengig av hvor mange espressoshots man tilsetter i kaffen, og også hva slags kaffe som brukes – både i traktekaffen og espressoen.

For å få en godt balansert smaksprofil anbefales det å bruke en lys og fruktig kaffe til traktekaffen, gjerne med smak av sitrus, og en espressokaffe med hint av sirup og nøtter. Dersom man ønsker å bruke melk, fløte, sukker eller andre smakstilsetninger, må man bruke større mengder enn man gjør i en vanlig kaffe.

Og koffeinkicket? Det kommer umiddelbart. Alt vi kan si er derfor: Drikk med måte!

Kilder: drinktrade.com, yourdreamcoffee.com, coffeeaffection.com

Relaterte artikler