Slik lager du americano

Americano er drikken for deg som er glad i smaken av espresso, men som ønsker en litt mildere drikk.

En glasskopp med americano står på et bord Styrken til en americano kan justeres. En enkel eller dobbel espresso er uansett utgangspunktet. Foto: Colourbox.com

En caffè americano, eller bare ‘americano’ er en espresso som er tilsatt varmt vann. Det finnes ingen regler for hvor mye vann som skal brukes.

En americano er altså en uttynnet espresso, og jo mindre vann, desto kraftigere blir kaffesmaken. På noen kaffebarer får du spørsmål om hvor mye vann du ønsker.

Styrken er ofte tilsvarende en vanlig svart filterkaffe. Smaken er imidlertid annerledes. Mens førstnevnte har espresso-smak, smaker filterkaffe som nettopp filterkaffe. I Italia kan caffè americano riktignok bety både «espresso med varmt vann» og «filterkaffe». Kaffetrakter er ikke vanlig i blant annet Italia, så da blir en americano det nærmeste man kommer det vi her hjemme tenker på som «vanlig, svart kaffe».

Slik lager du en americano

Du trenger

  • espresso
  • varmt vann
  • en kopp

Fremgangsmåte

  1. Lag en espresso.
  2. Hell ønsket mengde vann i espressoen.
  3. Voilà – kaffen er klar til å drikkes!

Du kan også forsøke å bytte om på rekkefølgen, det vil si at du heller espressoen over varmt vann. Dette skal være den foretrukne fremgangsmåten for dem som ønsker å bevare mest mulig av espressoens crema. Ellers blir den lett blandet sammen med vannet.

En kopp med americano med crema.

Litt av cremaen er bevart i denne americanoen. Foto: Colourbox.com

Historien bak

Caffè Americano betyr «amerikansk kaffe» på italiensk. En populær historie skal ha det til at navnet stammer fra andre verdenskrig, da amerikanske soldater i Italia tynnet ut espressoen med varmt vann for å få kaffen til å bli likere den de var vant til.

Er en espresso lungo det samme …?

Nei. Selv om en espresso lungo også består av espresso og ekstra vann, er det en vesentlig forskjell mellom de to drikkene.

Americano er som sagt en enkel eller dobbel espresso som tilføres varmt vann etter tilberedningen. Det som skiller en lungo fra en normal espresso, er vannmengden som har rent gjennom kaffen mens espressoen lages. En kopp med lungo inneholder omtrent dobbelt så mye vann. Den økte vannmengden gjør lungoen litt svakere enn en ordinær espresso. Smaksmessig kan lungo karakteriseres som bitrere enn americano.

Relaterte artikler