Americano er drikken for deg som er glad i smaken av espresso, men som ønsker en litt mildere drikk.
En americano er altså en uttynnet espresso, og jo mindre vann, desto kraftigere blir kaffesmaken. På noen kaffebarer får du spørsmål om hvor mye vann du ønsker.
Styrken er ofte tilsvarende en vanlig svart filterkaffe. Smaken er imidlertid annerledes. Mens førstnevnte har espresso-smak, smaker filterkaffe som nettopp filterkaffe. I Italia kan caffè americano riktignok bety både «espresso med varmt vann» og «filterkaffe». Kaffetrakter er ikke vanlig i blant annet Italia, så da blir en americano det nærmeste man kommer det vi her hjemme tenker på som «vanlig, svart kaffe».
Du kan også forsøke å bytte om på rekkefølgen, det vil si at du heller espressoen over varmt vann. Dette skal være den foretrukne fremgangsmåten for dem som ønsker å bevare mest mulig av espressoens crema. Ellers blir den lett blandet sammen med vannet.
Litt av cremaen er bevart i denne americanoen. Foto: Colourbox.com
Caffè Americano betyr «amerikansk kaffe» på italiensk. En populær historie skal ha det til at navnet stammer fra andre verdenskrig, da amerikanske soldater i Italia tynnet ut espressoen med varmt vann for å få kaffen til å bli likere den de var vant til.
Nei. Selv om en espresso lungo også består av espresso og ekstra vann, er det en vesentlig forskjell mellom de to drikkene.
Americano er som sagt en enkel eller dobbel espresso som tilføres varmt vann etter tilberedningen. Det som skiller en lungo fra en normal espresso, er vannmengden som har rent gjennom kaffen mens espressoen lages. En kopp med lungo inneholder omtrent dobbelt så mye vann. Den økte vannmengden gjør lungoen litt svakere enn en ordinær espresso. Smaksmessig kan lungo karakteriseres som bitrere enn americano.
Selv om vi for tiden ikke har mulighet til å reise, må det være lov å drømme seg litt bort … og også på ferie trenger vi kaffe!
Er det Italia eller Frankrike som kan tilskrives æren for espresso?
Det finnes ingen spesifikk oppskrift på hvordan denne kaffedrikken lages, og det finnes derfor mange variasjoner.
For et utrent øye kan det være vanskelig å skille en flat white-kaffe fra en cortado, en cappuccino og en caffè latte.