Hvilken drikk inneholder mest koffein?

Espresso, filterkaffe, cola eller energidrikk – her får du svaret.

En kvinne med hatt og røde hansker drikker en takeaway-kaffe Kaffe er kjent for å ha en oppkvikkende effekt, men er det andre drikker som inneholder mer koffein? Foto: Colourbox.com

Flere av de som blir spurt i videoen nedenfor, tipper at cola inneholder mest koffein – til og med mer enn kaffe. Har de rett?

Hvis du drikker samme mengde av henholdsvis espresso, traktekaffe og cola, hvilken drikk er det som vil gi den største koffein-boosten?

Det spørs hvor mye du drikker …

Hvis du drikker samme mengde av espresso, traktekaffe og cola, vil du få mest koffein fra espressoen. Dernest har traktekaffen størst koffeintetthet, og så Cola. En liter sterk kaffe inneholder opp mot 1000 milligram koffein. En liter espresso har en tredobbel mengde av det oppkvikkende stoffet. Samtidig vet vi at en standard espresso er liten. Du skal derfor ikke drikke så mye traktekaffe før du likevel har fått i deg en større mengde koffein totalt sett.

Når det gjelder Cola, må koffeininnholdet  ganges med ti for å oppnå det samme nivået som i sterk kaffe. En liter Cola inneholder litt mindre enn 100 milligram koffein. Det innebærer at en desiliter sterk kaffe gir samme koffeininnhold som en liter Cola, ifølge Sjefskonsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet i Danmark, som er sitert på forskning.no.

Energidrikker

Koffeinen i Cola er hentet ut fra kaffebønner, og det samme gjelder for energidrikker. Disse er tilsatt ganske mye koffein, men nivået er ikke like høyt som i kaffe. Koffeininnholdet i sterk kaffe er tre ganger så høyt som i tilsvarende mengde energidrikk. En liter energidrikk inneholder rundt 320 milligram koffein.

Det kan bemerkes at koffeinkick ikke må forveksles med sukkerkick. Svart kaffe inneholder jo ikke sukker, mens du i cola og energidrikker får både koffein og sukker/søtstoff. Hvis du vil ha kombinasjonseffekten fra koffein og sukker, kan du jo ha en sukkerbit eller flere i kaffen.

Kan du dø av for mye koffein …?

For å oppnå en dødelig dose koffein, må du i løpet av kort tid innta mellom 80 og 100 kopper kaffe, så koffeindød er ingen overhengende fare. Du vil imidlertid kunne oppleve hjertebank og skjelvinger lenge før den tid …

Relaterte artikler