Koffein – hva er det egentlig, og hva gjør det med oss?

En viktig grunn til at kaffe er så populært, er det naturlige innholdet av koffein.

En mann står foran en tavler og viser frem den kjemiske formelen til koffein. C8H10N4O2 er den kjemiske formelen til koffein. Foto: Colourbox.com

– Koffein er digg, sier kaffeeksperten vår. Ja visst er det det!

Men hvorfor? Koffein er et stimulerende stoff, og mennesker over hele verden setter pris på den sentralstimulerende effekten.

Kaffe har et naturlig innhold av koffein, og er et av få nytelsesmidler som er akseptert nær sagt over alt og innenfor de fleste religioner. Kaffe er faktisk verdens mest brukte stimulerende stoff. Effektmessig har koffein mange likheter med stimulerende narkotiske midler, men det er mildere og mindre avhengighetsskapende.

Koffeinets effekter

Den sentralstimulerende effekten virker oppkvikkende for mange, og derfor er kaffekoppen så populær som morgendrikk, og ikke minst gjennom arbeidsdagen. Sansene skjerpes og konsentrasjonen og reaksjonsevnen styrkes. Det er dessuten mange som opplever at kaffen gir dem bedre humør og økt velvære. Visste du forresten at bare synet av kaffe er nok til å kvikke deg opp?

Ifølge NHI.no defineres et høyt koffeininntak som et inntak høyere enn 750 mg koffein per døgn. Dette tilsvarer mer enn seks store kopper kaffe hver dag (1,2 liter). Fordi kaffe har en oppkvikkende effekt, er det imidlertid mange som unngår kaffe i timene før leggetid. Sensitivitet for koffein er riktignok genetisk betinget, og hver enkelt må finne ut hvor mye hun eller han tåler.

Abstinenser?

Etter å ha drukket kaffe bare noen få dager på rad, vil man ha utviklet en viss toleranse for koffein. Fordi kroppen har blitt mer vant til stoffet, må en større mengde koffein til for å oppnå samme effekt som man fikk i starten. Dersom man har drukket kaffe regelmessig gjennom lengre tid, for deretter å slutte brått, vil det kunne oppstå abstinenssymptomer.

Hodepine er det vanligste, men man kan også oppleve trøtthet/slapphet, angst, økt irritabilitet og influensasymptomer. Symptomene kommer vanligvis innen et døgn, og vil være verst det andre døgnet. I løpet av en ukes tid vil symptomene avta og forsvinne, ifølge NHI.no.

Relaterte artikler