Kaffe før leggetid påvirker ikke søvnkvaliteten

Dette er overraskende nyheter, all den tid vi har fått høre at kaffedrikking på kvelden kan gi dårligere søvn.

older to kaffekopper i hendende. Foto: Colourbox.com

Selv om søvnkvalitet ikke blir påvirket av kaffe, er det imidlertid ikke alle som ubekymret bør drikke kaffe før leggetid.

At koffein ikke er en negativ faktor for søvnkvalitet er et av funnene i en ny studie fra Florida Atlantic University og Harvard Medical School. Studien er publisert i tidsskriftet Sleep.

– En myte

Forskerne overvåket 785 personer i totalt 5164 dager og netter for å se hvor mye koffein, alkohol og nikotin de konsumerte. Konsumet ble målt opp mot data fra søvndagbøker og håndleddsensorer. Sensorene registrerte blant annet total søvnvarighet og hvor raskt de våknet igjen.

Koffein som ble inntatt innenfor en periode på fire timer før leggetid, hadde ikke betydning for de registrerte søvnfaktorene.

– Ideen om at kaffe før leggetid vil holde deg våken, er en myte, har søvnekspert Dr. Neil Stanley uttalt til The Independent, et av mediene som har omtalt forskningen.

Ikke alle bør drikke kaffe

Stanley bemerket imidlertid at det kan være individuelle forskjeller avhengig av hvor følsom man er for koffein. For de med lav følsomhet, bør ikke koffein være noe problem, men enkelte er svært sensitive overfor koffeinets effekter. Han råder folk til å lytte til kroppen sin.

Nikotin og alkohol er verre

Nikotin hadde derimot en negativ påvirkning på søvnen til de med insomnia, det vil si de som regelmessig sliter med å få sove. Søvnvarigheten ble i gjennomsnitt redusert med nesten 43 minutter. Også alkohol før leggetid ble knyttet til dårligere søvnkvalitet.

Overraskende funn

Det skal være ganske få studier som har sett på sammenhengen mellom inntak av ulike stoffer om kvelden og søvnkvalitet. Denne studien skal være en av de lengstgående undersøkelsene som har sett på sammenhengen. Resultatet skal ha vært en «overraskelse» for forskergruppen, men er samtidig i tråd med tidligere forskning på feltet.

Relaterte artikler