Barista er Norges mest avslappede kaffedrikker

115 deltagere kjempet om fem finaleplasser i NM i slappa 2019.

De tre beste på pallen. Malin Nilssen (i midten) vant NM i slappa 2019. Ove Wikstrøm ble nr. 2 og Rebekka Reilstad nr. 3. Foto: Sjo og Floyd

Malin Nilssen (22) fra Nesodden gikk seirende ut. Med en hvilepuls på 39 i innledende runde var hun en soleklar favoritt, og i finalen lot hun ikke nervene ta overhånd. Med stor sinnsro hentet hun hjem seieren og den gylne kaffekjele.

NM i Slappa er en hyllest til kaffepausen og ble første gang arrangert i 2007. Årets arrangement foregikk i forbindelse med Den internasjonale kaffedagen og Kaffens marked på Stortorvet i Oslo. 115 deltagere kjempet om fem finaleplasser, og nivået i år var skyhøyt.

Trening hjelper

Malin jobber til daglig på Kaffebrenneriets utsalg på Colosseum i Oslo. Hun er den første fra kaffebransjen som har vunnet NM i slappa, og med en vinnerpuls på 41 slag i minuttet går hun inn i historien som tidenes beste.

– Kaffe er jo ikke akkurat kjent for å virke søvndyssende. Hvordan kan det ha seg at du har så lav hvilepuls?

– Jeg løper i terreng på fritiden og trener til «Nesodden på langs». Kanskje dette kan ha innvirkning, smiler Malin. Vinneren var storfornøyd da hun greide å holde nervene under kontroll i finaleomgangen.

– Jeg trodde pulsen skulle stige med all spenningen, ler den kaffeglade baristaen.

Malin har et realt konkurranseinstinkt, og hadde bestemt seg for å vinne. Det er velkjent at godt trente idrettsutøvere kan ha hvilepuls langt ned på 30-tallet, men Malin ble veldig overrasket over hvor lav den var.

– Jeg måtte skynde meg på jobb etter innledende runde og ta fri en time for å rekke finalen. Ikke den beste oppladningen, smiler hun.

Malin kunne ta med seg en flott gammel kaffekjele, en «godkjent» kaffetrakter og ett års forbruk av kaffe i premie.

Premier.

Foto: Sjo og Floyd

En hyllest til kaffepausen

– Det er mye god helse i en kaffepause. Vi trenger en time-out innimellom, og kaffepausen er et godt botemiddel mot stress, sier Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon, som står bak verdens minst stressende konkurranse.

Evnen til å slappe av er ikke alle forunt. I årets norgesmesterskap i avslapning var det store sprang i deltakernes prestasjoner. De aller fleste lå på 60–70 slag i minuttet etter en kopp kaffe og så fem minutter i en hengekøye. Enkelte var oppe i over 100.

– Vi lever i et hektisk samfunn der hverdagen er travel. Kaffepausen er verdifull. Den gir folk en pust i bakken, og bidrar til at vi får summet oss og pratet sammen, sier Lynes.

Hun mener derfor arbeidstakere kan ha godt av å legge inn en kaffepause eller to i løpet av arbeidsdagen.

Rebekka Reilstad slapper av i en hengekøye mens en sykepleierstudent tar pulsen hennes.

Rebekka Reilstad i finalerunden. Hun endte på en tredjeplass. Foto: Sjo og Floyd

De tre beste

1. plass: Malin Nilssen (39 – 41)

2. plass: Ove Wikstrøm (45 – 45)

3. plass: Rebekka Reilstad (48 – 48)