Åreforkalkning: Hvor mye kaffe er det trygt å drikke?

Begrenser du kaffeinntaket for å unngå åreforkalkning?

En kvinne drikker en kaffe med melkeskum Den nye studien viser at du kan nyte kaffen med god samvittighet! Foto: Colurbox.com

Det har tidligere vært anbefalt å ikke drikke mer enn fire kopper kaffe daglig. En av årsakene til denne anbefalingen har vært at kaffe kan gi økt fare for åreforkalkning.

Åreforkalkning gjør at blodårene blir stivere, noe som igjen kan føre til økt risiko for slag og hjerteinfarkt. Nå viser imidlertid en ny studie fra Queen Mary University i London at dette ikke stemmer. Faktisk er det ikke verre for blodårene å drikke 25 kopper kaffe om dagen enn det er å drikke mindre enn én kopp om dagen. Studien er støttet av de britiske helsemyndighetene.

Ingen fare for åreforkalkning

I studien deltok over 8000 forsøkspersoner, og de ble delt inn i tre ulike grupper basert på hvor mye kaffe de drakk. I den første gruppen drakk deltagerne mindre enn én kopp daglig, i den andre gruppen drakk de mellom én og tre kopper, og i den siste gruppen drakk de opptil 25 kopper om dagen. De fleste deltagerne i den siste gruppen var menn som røyket og som regelmessig drakk alkohol.

I forbindelse med studien sa Dr. Kenneth Fung ved Queen Mary University at negative omtaler relatert til helse kan føre til at folk begrenser inntaket, eller helt slutter å nyte noe de liker, uansett hvor populær en drikke som kaffe er.
– Vår forskning indikerer imidlertid at kaffe, selv utover det som ansees som normalt og «trygt» dagsinntak, ikke er så skadelig for blodårene som tidligere rapporter har antydet, hevder han.

Det er med andre ord ingen grunn til å slutte å drikke kaffe – nesten uansett hvor mange kopper du nyter daglig.

Kilde: qmul.ac.uk

Relaterte artikler