Derfor lever kaffedrikkere lenger

Kaffe er sunt, men forskere visste lenge ikke hvorfor.

En eldre kvinnen holder en kopp kaffe mens mannen hennes holder rundt henne Forskere har funnet en mulig årsak til hvorfor kaffedrikkere er sunnere enn andre. Foto: Colourbox.com

Mange studier har funnet bevis for at kaffe gjør at man lever lenger, og kan få redusert risiko for en rekke ulike sykdommer, slik som diabetes type 2, ulike typer kreft og hjernesykdommer. Likevel har man i stor grad ikke klart å finne ut av hvorfor kaffe er så sunt.

En studie fra 2018 har imidlertid funnet en mulig årsak til at kaffedrikkere lever lenger. Årsaken kan ligge i koffeinet.

Koffein gir bedre hjertehelse

I studien fra 2018 undersøkte en tysk forskergruppe hvordan koffein påvirker mus. Under forsøkene fant de ut at koffeinet aktiverer et protein som beskytter cellene i hjertemuskulaturen. Dette beskytter hjertecellene mot celledød, og gjør samtidig at én celletype kan gjøres om til en annen, noe som hjelper kroppen med å reparere seg selv etter blodpropp. Koffein kan altså både beskytte og reparere hjertet.

Forskergruppen oppdaget også at de musene som fikk koffein tilsvarende 4 kopper kaffe for oss mennesker hadde redusert risiko for å utvikle åreforkalkninger, og opplevde færre skader på hjertet. Det kan derfor være fornuftig å ta hensyn til menneskers kaffeinntak når man skal legge strategier for å fremme god hjertehelse.

Det er imidlertid viktig å huske på at disse forsøkene er gjennomført på mus. Mer forskning er derfor nødvendig for å slå fast nøyaktig hvordan kaffe og koffein påvirker menneskekroppen. Selv om man tidligere har oppdaget sammenhenger mellom kaffeinntak og hjerte- og karsykdommer hos mennesker, vet man fortsatt ikke hvorfor det er slik. Det er derfor usikkert om det er den samme mekanismen som fungerer hos mennesker som hos mus. Det er imidlertid ingen tvil om at kaffedrikkere er sunnere enn de som ikke drikker kaffe.

Kilde: forskning.no

Relaterte artikler