Og hvordan kan man løse dette «problemet»?
Jo mer kaffe man drikker, jo høyere koffeintoleranse får man. Foto: Colourbox.comDersom kaffe – eller andre former for koffein – ikke gir deg den samme energiboosten som tidligere, er sannsynligheten stor for at du har utviklet en koffeintoleranse. Et annet tegn på at du har det, er dersom du får hodepine eller blir slapp når effektene av koffeinet er på vei ut. Du trenger imidlertid ikke å fortvile – det er fullt mulig å kvitte seg med koffeintoleransen.
For å forstå hvorfor man opparbeider seg koffeintoleranse, er det nødvendig å forstå hvordan koffein fungerer i kroppen. Koffein er et sentralstimulerende stoff, og når du drikker kaffe, fester koffeinet seg til reseptorer i hjernen som egentlig er ment for nevrotransmitteren adenosin.
Adenosin er det stoffet som gjør oss søvnige, fordi det bremser aktiviteten i nervesystemet. Når du drikker koffein, «lurer» du egentlig adenosinreseptorene i hjernen. Reseptorene tror at de plukker opp adenosin, når de i realiteten plukker opp koffein.
Koffeinet gjør deretter det motsatte av det adenosin gjør – det øker aktiviteten i nervesystemet, og sender signaler til kroppen om å øke adrenalinproduksjonen. I tillegg øker det produksjonen av dopamin, som gjør deg i godt humør. Koffein forstyrrer altså den normale kommunikasjonen mellom hjernen og kroppen.
Jo mer koffein man drikker, jo mindre adenosin kommer til hjernen. Dette registrerer hjernen – den merker at alle adenosinreseptorene er opptatt, men likevel klarer den ikke å finne adenosin i kroppen. Kroppen produserer derfor flere adenosinreseptorer for å løse dette problemet. Dette er hjernens forsøk på å opprettholde en balanse i kroppen i møte med et høyt koffeinkonsum.
Jo flere adenosinreseptorer som finnes i kroppen, jo større er også sannsynligheten for at noen av reseptorene plukker opp adenosin – slik de egentlig skal. Og siden adenosin gjør det motsatte av koffein, vil dette balansere ut effektene til koffeinet.
Løsningen for å unngå koffeintoleranse er relativt enkel – det er rett og slett bare å variere inntaket av koffein. Dersom du har et par dager i uken hvor du drikker mindre kaffe, eller ingen kaffe i det hele tatt, vil ikke hjernen se det som nødvendig å produsere flere adenosinreseptorer. Koffeinet vil da ikke få redusert effekt.
Dersom du allerede har bygget deg opp en koffeintoleranse, kreves imidlertid litt mer innsats. Først må du redusere koffeininntaket. Men dersom du kutter ut koffein fullstendig, vil du kunne få abstinenslignende symptomer, slik som hodepine, utmattelse eller humørsvingninger. Løsningen er derfor å kutte sakte ned på kaffeinntaket. Her kan det være god hjelp å bytte ut noe av den vanlige kaffen med koffeinfri kaffe, slik at man fortsatt får følelsen av å drikke like mye kaffe. Det kan også være hjelpsomt å bytte ut noen av kaffekoppene med te. I tillegg bør man unngå koffein sent på dagen, ettersom dette kan forstyrre søvnen – og dermed gjør at man har større behov for koffein dagen etter.
Når koffeintoleransen er borte, gjelder det å variere inntaket av koffein slik at man ikke opparbeider seg en toleranse på nytt.
Kilde: cnet.com
Selv om vi allerede visste dette, har vi nå forskningen på vår side.
Espresso, filterkaffe, Cola eller energidrikk – her får du svaret.
Og hvorfor smaker det ofte mindre godt enn vanlig kaffe?
For å maksimere effekten og potensialet av koffeinet, bør vi vente flere timer før vi drikker den første koppen, skal vi tro forskning.