Hva er egentlig perkolatorkaffe?

Perkolatorer gir både sterkere og varmere kaffe enn andre bryggemetoder – men pass på så kaffen ikke blir overtrukket.

En kvinne heller kaffe fra en perkolator oppi en hvit kopp. Perkolatorer kan brukes like fint utendørs som innendørs. Foto: Colourbox.com

Mange mener at perkolatortraktere gir den beste kaffen. Dette er grunnen til at perkolatoren har vært elsket i mange generasjoner. Perkolatoren har eksistert siden tidlig på 1800-tallet, og var populær frem til 70-tallet. Nå er den på vei tilbake. Men hva er egentlig en perkolator?

En perkolatortrakter – også skrevet perkulator – lager kaffe gjennom prosessen perkolasjon. Dette innebærer langsom bevegelse av væske (her: vann) gjennom et porøst materiale (her: kaffe). En perkolator er like enkel å bruke som en vanlig kaffetrakter, og du behøver ikke filter.

Gir rikere og sterkere smak

En kaffeperkolator, også kjent som vakuumbrygger, ser ut som en termos bestående av to ulike deler. Den ene delen inneholder vann som kokes opp, mens den andre delen inneholder malt kaffe. Når vannet kokes opp, strømmer det via perkolatoren og gjennom kaffepulveret. Prosessen ligner derfor på den vi finner ved vanlige kaffetraktere. Forskjellen er imidlertid at mens vannet i en vanlig kaffetrakter kun renner gjennom kaffepulveret én gang, vil vannet i perkolatoren strømme gjennom kaffepulveret flere ganger frem til det når kokepunktet.

Perkolatorer utsetter kaffepulveret for høyere temperaturer enn det andre bryggemetoder gjør. Og ettersom den allerede filtrerte kaffen sirkulerer gjennom kaffepulveret flere ganger, vil kaffen bli både sterkere og varmere enn ved andre bryggemetoder. På grunn av dette er perkolert kaffe mer utsatt for å bli overekstrahert, og det anbefales derfor å bruke grovere kvernet kaffe. Det kan også lønne seg å bruke lysbrent kaffe, ettersom lysbrente kaffetyper egner seg bedre til varme vanntemperaturer. Dersom det gjøres riktig, vil kaffen få en rikere og sterkere smak enn ved andre bryggemetoder.

Luksuskaffe for friluftsmennesker

Det finnes perkolatorer både med og uten integrert varmeelement. Førstnevnte bruker elektrisitet, og den vil automatisk slå av varmen når vannet når riktig temperatur. Sistnevne skal plasseres på et eksternt varmeelement, slik som en platetopp. Her er det viktig å ta perkolatoren av varmen når vannet koker, slik at kaffen ikke blir overtrukket. Ettersom sistnevnte ikke behøver strøm, er slike perkolatorer populære blant friluftsmennesker som ønsker å trakte og nyte kaffen sin under åpen himmel.

Relaterte artikler