Robusta vs. arabica

Hva er egentlig forskjellene mellom de to kaffetypene?

En skål med arabica-bønner og en skål med robusta-bønner står ved siden av hverandre. Robusta og arabica har litt forskjellige kaffebønner. Arabica (venstre) er litt større og mer ovale, mens robusta (høyre) er mindre og rundere. Foto: Colourbox.com

Selv om det finnes tre hovedarter og en rekke varianter av kaffeplanten, er det i praksis kun to arter som produseres: arabica og robusta. Mens arabica står for omtrent 60 prosent av kaffeproduksjonen i verden, står robusta for omtrent 40 prosent.

Arabica kommer fra planten Coffea arabica, mens robusta kommer fra Coffea canephora. Arabica er regnet som favoritten i verden, og ble oppdaget omtrent 100 år før robusta. Men hva er egentlig forskjellen mellom de to kaffeartene?

Smaksforskjeller

Arabica

Høykvalitets arabicakaffe har en søtlig smak med hint av sjokolade, karamell og nøtter, og tidvis også frukt og bær. Grunnen er at arabica har høyere syrlighet enn robusta. Syrligheten er behagelig, og kaffen har lite bitterhet. Arabica har også mer lipider (fett, oljer, vitaminer, osv.) enn robusta.

Arabica står for omtrent 98 prosent av all kaffen som importeres til Norge. Enkelte kaffeposer kan også inneholde noe robusta, spesielt dersom kaffen er godt egnet for å lage espresso, eller dersom det står at kaffen har en noe røkt smak. Unntaket er selvfølgelig dersom kaffen er markert som «100 % arabica».

Robusta

Det blir gjerne sagt om robusta at den har en bitter, jordlig smak, med hint av brent tre og gummi, og med noter av peanøtt i ettersmaken. Dette høres kanskje litt spesielt ut, men i høykvalitets robustakaffe er ikke alltid alle smakene tilstede, eventuelt er de tilstede i en god balanse. God robustakaffe kan gjerne ha hint av sirup og mørk sjokolade. Kaffen er ganske bitter, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Den lavere syrligheten i robustaen bidrar også til en litt røkt smak.

C. canephora blir hovedsakelig brukt til pulverkaffe og espresso. Dersom du skal brygge deg en kopp med robustakaffe hjemme, er altså espresso den anbefalte bryggemetoden for å få frem de gode smakene i kaffen. I Italia er for eksempel kvalitetsrobusta ettertraktet, fordi det egner seg så godt til espresso – det gir en rik smak og svært god crema.

Mange små kaffeplanter med grønne blader vokser ute i natuen

Arabica er en mer sensitiv plante enn robusta. Foto: Colourbox.com

Kaffetrær og motstandsdyktighet

Arabica

C. arabica er en mer sensitiv plante enn C. canephora. Den trives best når den dyrkes på 600 meter eller høyere, og krever jevn fuktighet uten store nedbørsforskjeller. Arabica krever også temperaturer mellom 15 og 24ºC, uten kraftige temperatursvingninger. Kaffeplanten bør heller ikke ha direkte sollys. Den trives derfor best i tropiske strøk rundt ekvator.

C. arabica bærer ikke frukt før etter (tidligst) fire år, og produserer færre kaffebønner enn C. canephora. Arabicakaffen produseres hovedsakelig i Sør-Amerika og Afrika. Den største produsenten er Brasil, etterfulgt av Colombia og Etiopia.

Robusta

Mens C. arabica er en ganske utsatt plante, er C. canephora svært robust. Den vokser gjerne i lavlandet under 600 høydemeter, og er motstandsdyktig mot både insekter, plantesykdommer og temperatursvingninger. Robustatreet kan takle alt fra 18 til 36ºC, og tåler direkte sollys. Den krever imidlertid mye vann for å trives, men tåler store endringer i nedbørsmengden.

Robusta har et høyere koffeininnhold enn arabica, og dette er en av grunnene til at C. canephora er mer motstandsdyktig mot sykdommer og skadedyr. Skadedyrene liker ikke den bitre smaken koffeinet gir, og plantesykdommene liker ikke de antimikrobielle egenskapene til koffeinet. C. canephora er en av moderartene til C. arabica, og har derfor et større genetisk mangfold enn arabica. Dette gjør at den har et bedre utgangspunkt til å takle for eksempel klimaendringer.

C. canephora modner fortere enn arabica, og produserer frukt etter allerede to år. I tillegg produserer denne kaffeplanten mer kaffebønner. Robusta produseres hovedsakelig på den østlige halvkule, primært i Afrika og Indonesia, men noe robusta produseres også i Sør- og Sentral-Amerika. De største produsentene er Vietnam, Brasil og Indonesia.

Nærbilde av mørkbrente kaffebønner

Arabica har større og mer ovale kaffebønner enn robusta. Foto: Colourbox.com

Kaffebønnene

Kaffebønnene til robusta og arabica ser forskjellige ut. Robusta er mindre, tykkere og rundere, og de rå kaffebønnene har en litt mørkere farge. Arabicabønnene er større og mer ovale.

Kaffebønnene lukter også forskjellig. Arabica lukter litt som blåbær, mens robusta lukter litt som peanøtter.

Koffeininnhold

Robusta har som nevnt et høyere koffeininnhold enn Arabica. Faktisk er det omtrent dobbelt så mye koffein i en kopp med robustakaffe sammenlignet med en kopp arabica. Robustabønnene inneholder mellom 2,2 og 2,7 prosent koffein, mens arabicabønnene kun inneholder mellom 1,2 og 1,5 prosent.

Robusta har også lavere sukkerinnhold enn arabica, og dette er antageligvis noe av grunnen til at den får en sterkere, bitrere smak. Robusta har også et høyere innhold av klorogensyre, som også smaker bittert.

Prisforskjeller

Siden robustaen modner fortere, er mer motstandsdyktig og produserer mer kaffebønner, er det billigere å produsere denne kaffen. En del kaffeprodusenter blander derfor robusta inn i arabicakaffen som en slags «filler», for å redusere kostnadene.  Siden mange også synes at arabica smaker best, er det høyere etterspørsel etter arabica, noe som også påvirker prisen.

Kilde: enjoyjava.com

Relaterte artikler