Hvordan robusta kan bli spesialkaffe – Del I

Alt tyder på at det er et marked for kvalitetsrobusta.

En kopp med robusta-kaffe står på et bord sammen med kaffebønner, og et kaffetre med kaffebær er i bakgrunnen Robusta har muligheten til å bli spesialkaffe – dersom man legger inn det nødvendige arbeidet. Foto: Colourbox.com

Kaffebransjen har lenge visst at vi går en usikker fremtid i møte. Arabicakaffen vi alle elsker står nemlig i fare for å bli utryddet. Kan robusta være løsningen? Kan den utvikles til å bli spesialkaffe?

Coffea arabica er spesialkaffen verden foretrekker, men denne arten tåler den globale oppvarmingen svært dårlig. Det er spådd at den naturlige bestanddelen av Coffea arabica kan halveres innen 2088 – om ikke mer – på grunn av klimaendringene. Arabica er ømfintlig for temperatursvingninger, noe som medfører redusert evne til å produsere kaffebønner.

Coffea canephora, bedre kjent som robusta, tåler derimot disse endringene bedre. Utfordringen er at robusta er bitrere enn arabica, og har et smalere aromaspekter. Kaffespesialister mener imidlertid at Coffea canephora kan bli neste generasjons spesialkaffe.

Hva er «spesialkaffe»?

I Norge ble dette begrepet først brukt i 1974. Det ble da brukt for å beskrive kaffebønner av ypperste kvalitet. For å kunne betegnes som spesialkaffe, må kaffen få en score på 80 poeng av 100 mulige. Kaffen må dyrkes i spesielle og ideelle klimaer, og kaffebønnene skal ha få eller ingen defekter, samt et komplett smaksbilde. Den unike aromaen og smaken er et resultat av blant annet kompleksiteten i jordsmonnet der plantene vokser. Det å dyrke spesialkaffe er et ordentlig stykke håndverk.

Lite motstandsdyktig

Mange kaffeprodusenter i den tredje verden er fattige, og er dårlig rustet til å takle klimaendringene som pågår. I tillegg er kaffeforskere bekymret over det dårlige genetiske mangfoldet i C. arabica, som kan gjøre planten enda mindre motstandsdyktig i tiden fremover. Det manglende genetiske mangfoldet gjør også at det fremover vil bli færre muligheter for å skape differensieringer i kaffen. Bare tenk på hvor stor forskjell det er mellom ulike typer arabicakaffe i dag!

Heldigvis kan det finnes en løsning på denne utfordringen – i den mindre populære C. canephora – dersom man legger inn det nødvendige arbeidet.

En hånd plukker et modent kaffebær fra en robusta-plante.

C. canephora er mer motstandsdyktig enn C. arabica. Foto: Colourbox.com

Robusta fortjener oppmerksomhet

Klimaendringene kan gi robusta muligheten til å innta arenaen for spesialkaffe. Det finnes flere suksesshistorier fra kaffebønder som begynte karrieren med å produsere lavkvalitets arabica, men som gikk over til å produsere høykvalitets robusta. Felles for disse er at det var både bedre og mer lønnsomt for dem å gå over til å produsere god robustakaffe i stedet for dårlig arabica. Dette tyder på at det er et marked for kvalitetsrobusta.

Robusta er faktisk en av moderartene til arabica, og har på grunn av dette et bredere genetisk mangfold. Robusta finnes derfor i et mye større antall habitater og klimaer. Dette innebærer også at vi i robusta kan finne et bredt spenn smaker og aromaer, og også kaffebønner av høy kvalitet. Problemet er at robusta historisk sett hovedsakelig kun er avlet frem for å lage pulverkaffe, og for å bidra til å gjøre arabica mer motstandsdyktig mot sykdommer og skadedyr. C. canephora har altså egentlig aldri vært avlet frem for å lage kvalitetskaffe. Og mange mener at det er her problemet ligger.

Så hva skjer dersom forskere og kaffeprodusenter i stedet bestemmer seg for å avle frem robusta med tanke på smak og aroma, og for å få en god kopp spesialkaffe? Antageligvis vil vi kunne få en robustakaffe som smaker helt ulikt den smaken vi forbinder med dagens robusta.

Hvorfor er det så vanskelig å finne god robusta?

Løsningen høres ganske enkel ut. Det er jo tross alt bare å begynne å produsere robusta med tanke på kvalitet, er det ikke? Problemet er at det er lettere sagt enn gjort, fordi kaffebransjen står fast i en ond sirkel.

Kilder: sca.coffee

Relaterte artikler