< 1 minutt

Terroir – hva betyr det egentlig?

Terroir er svært avgjørende for hvordan kaffen din smaker.

Kaffebær på en gren. Terroir er grunnen til at kaffe fra samme område ofte har en del kjennetegn til felles. Foto: Colourbox.com

Terroir er i utgangspunktet en fransk betegnelse, og blir benyttet i forbindelse med vin og andre jordbruksprodukter. Begrepet viser til naturgitte forhold som jordsmonn, topografi og klima, og hvilken betydning disse faktorene har for smaken på kaffe.

Terroir er med andre ord svært avgjørende for kaffeopplevelsen.

Det viktige jordsmonnet

Fordi kaffetrærne absorberer næringsstoffer fra jorden, har jordsmonnet stor betydning for hvilken smak kaffebønnene får. Dermed vil kaffe som blir dyrket i ulike typer jordsmonn, få ulike karakteristikker selv om kaffetrærne er av samme sort. Jordsmonnet er igjen påvirket av topografi og klima.

En verden av kaffe

Terroir er grunnen til at kaffe fra samme område ofte har en del kjennetegn til felles. Kaffe fra Afrika er ofte frisk og fruktig, og har gjerne smak og frukt og bær. I Asia og Oseania dyrkes det gjerne kaffe med smaksreferanser til kakao og tobakk. Kaffe fra Mellom-Amerika har ofte smak av sjokolade og steinfrukt, mens kaffe fra Sør-Amerika gjerne bærer preg av sjokolade, nøtter og røde bær.

Smakens opphav

Terroir er altså smaken av kaffens opprinnelse, enten den kommer fra Peru, Costa Rica, Guatemala, Colombia, Indonesia, Etiopia, Rwanda, Brasil, Kenya eller India, for å nevne noen kaffeproduserende land …

Ved å utforske ulike kaffetyper kan du smake deg frem til betydningen av terroir. God oppdagelsesferd!