Kaffeprisene fortsetter å øke kraftig – hvorfor?

Forbrukere kan forvente å måtte betale mer for kaffen sin i tiden fremover.

En grønn kopp med kaffe står oppå mange pengesedler. Prisen på kaffe fortsetter å gå opp. Foto: Colourbox.com

Det siste året har kaffeprisene doblet seg, og denne økningen er forventet å fortsette i tiden fremover. Årsaken til prisøkningen er sammensatt.

Det er ti år siden kaffeprisene var så høy som de er nå. Mens råkaffe kostet 18 kroner kiloen for halvannet år siden, koster den nå rundt 37 kroner. Dette er fordi etterspørselen er større enn tilgangen til kaffe.

Hvorfor stiger kaffeprisene?

Mye av grunnen til de økende kaffeprisene har å gjøre med global oppvarming. Vanskeligere dyrkingsforhold gjør at kaffeproduksjonen synker, samtidig som etterspørselen øker. Man opplever for eksempel høyere temperaturer på verdensbasis, og ettersom kaffetrær er svært sårbare og ømfintlige for temperaturendringer, gjør dette at produksjonen synker globalt.

Brasil, som er verdens største kaffeproduserende land, har også hatt mye ekstremvær det siste året. Tidligere i år opplevde Brasil ekstreme tørkeperioder, noe som reduserte antallet kaffebær på kaffetrærne. Deretter hadde de flere dager i juli med temperaturer under frysepunktet, noe som ødela omtrent 20 prosent av avlingene. Også mange kaffetrær ble ødelagt av denne frosten. Dette vil derfor kunne påvirke kaffeproduksjonen i flere år fremover, noe som er grunnen til at prisøkningen er forventet å fortsette.

På grunn av dette er det spådd at årets produksjon av kaffe vil være lavere enn forbruket. Det er ikke unormalt at kaffeprisene varierer, men sannsynligheten er nå stor for at den gjennomsnittlige kaffeprisen vil stabilisere seg på et høyere nivå enn tidligere. Det vil gi utslag på den prisen vi ser i butikkhyllene.

En hånd plukker modne kaffebær fra et kaffetre.

Høyere kaffepris kan hjelpe bøndene. Foto: Colourbox.com

Ikke utelukkende negativt

Det er imidlertid ikke utelukkende negativt at kaffeprisen øker. Dette kan nemlig bidra til en mer bærekraftig kaffeproduksjon på sikt. Dersom prisøkningen for eksempel resulterer i høyere lønn for bøndene, vil dette kunne gjøre dem bedre rustet for fremtidig kaffeproduksjon. Kaffeprisen har lenge vært svært lav, og mange kaffebønder har fått så dårlig betalt at de ikke engang har klart å dekke kostnadene for kaffeproduksjonen.

Den økte kaffeprisen vil derfor kunne bidra til at bøndene får bedre levekår, og de vil kunne gjøre kaffefarmen sin mer effektiv og bærekraftig, for eksempel ved å bli økologisk sertifisert. I tillegg vil det kunne gjøre at flere unge ønsker å overta familiens kaffefarm, dersom de ser at det er en økonomisk trygg jobb. I dagens marked er det nemlig stadig færre unge som ønsker å ta over familiebedriften, men dersom lønnen øker, vil det bli et mer ettertraktet yrke. Dette vil bidra til å sikre fremtidig kaffeproduksjon.

Kilder: theconversation.com, e24.no