Utviklingsfondet: Vil kaffekoppen overleve klimaendringene?

Spørsmålet vil bli diskutert under en kaffeprat arrangert av Utviklingsfondet.

Kaffebær i en hånd. Utviklingsfondet har i over 40 år jobbet med konkrete løsninger på klimautfordringer. Foto: ICP

En omfattende rapport fra anerkjente Science Advances fra januar i år viser at klimaendringer truer verdens kaffeproduksjon. Utviklingsfondet inviterer til kaffeprat tirsdag 14. mai 2019 kl. 15.30 på Kulturhuset i Oslo.

Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom, og har i over 40 år jobbet med konkrete løsninger på klimautfordringer. Hvordan kan vi tilpasse oss – og kaffekoppen vår – et klima i endring?

Store problemer

Med økt temperatur følger mer tørke, nye skadedyr og økt forekomst av sykdommer. Det blir vanskeligere å dyrke kaffe i lavtliggende områder. Og dersom kaffeplantene går tapt, tar det minst tre år å bygge opp åkeren igjen. Det skaper store problemer for småbøndene som har kaffe som sin viktigste inntektskilde. Målt i pengeverdi er kaffe i tillegg en av verdens største eksportvarer.

Kaffeprat på Kulturhuset

Utviklingsfondet arrangerer kaffeprat med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), administrerende direktør for JOH. JOHANNSON KAFFE Espen Gjerde og kaffeprodusent og småbonde Josefa Cardona. Utviklingsfondets leder Jan Thomas Odegard deltar også i samtalen. Kaffepraten finner sted på hovedrommet i Kulturhuset i Oslo tirsdag 14. mai fra kl. 15.30 til 16.30.

Kaffebonde fra Guatemala

Josefa Cardona er Maya-kvinne, småbonde og leder for et lokalt kaffekooperativ i høylandet i Guatemala. Kaffen hun produserer har aller høyeste kvalitetsstandard og er nå straks ferdig sertifisert som Fairtrade-kaffe. Hun er i Norge i en uke sammen med flere andre kaffeprodusenter fra Guatemala for å promotere kaffen sin, og skal møte en rekke aktører i den norske kaffebransjen under sitt opphold her.

Relaterte artikler