Spørsmålet vil bli diskutert under en kaffeprat arrangert av Utviklingsfondet.
Utviklingsfondet har i over 40 år jobbet med konkrete løsninger på klimautfordringer. Foto: ICPUtviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom, og har i over 40 år jobbet med konkrete løsninger på klimautfordringer. Hvordan kan vi tilpasse oss – og kaffekoppen vår – et klima i endring?
Med økt temperatur følger mer tørke, nye skadedyr og økt forekomst av sykdommer. Det blir vanskeligere å dyrke kaffe i lavtliggende områder. Og dersom kaffeplantene går tapt, tar det minst tre år å bygge opp åkeren igjen. Det skaper store problemer for småbøndene som har kaffe som sin viktigste inntektskilde. Målt i pengeverdi er kaffe i tillegg en av verdens største eksportvarer.
Utviklingsfondet arrangerer kaffeprat med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), administrerende direktør for JOH. JOHANNSON KAFFE Espen Gjerde og kaffeprodusent og småbonde Josefa Cardona. Utviklingsfondets leder Jan Thomas Odegard deltar også i samtalen. Kaffepraten finner sted på hovedrommet i Kulturhuset i Oslo tirsdag 14. mai fra kl. 15.30 til 16.30.
Josefa Cardona er Maya-kvinne, småbonde og leder for et lokalt kaffekooperativ i høylandet i Guatemala. Kaffen hun produserer har aller høyeste kvalitetsstandard og er nå straks ferdig sertifisert som Fairtrade-kaffe. Hun er i Norge i en uke sammen med flere andre kaffeprodusenter fra Guatemala for å promotere kaffen sin, og skal møte en rekke aktører i den norske kaffebransjen under sitt opphold her.
Flere dager med minusgrader i juli har ødelagt store deler av avlingene.
Kaffeprisene har falt rundt 60 prosent siden 2015.
Tropiske stormer, lite nedbør og høye temperaturer påvirker kaffeproduksjonen.
En ny rapport fra WWF maler et mørkt bilde for fremtiden.