Bærekraftig kaffe starter hos småbøndene

Hvorfor bør man støtte småskalabønder?

En liten kaffegård i Latin-Amerika Små kaffefarmer er mer miljøvennlige enn store plantasjer. Foto: Adobe Firefly

En ny Fairtrade-studie viser at småskalakaffebønder i Latin-Amerika er mer miljøvennlige enn store plantasjer.

Småbønder dyrker ofte kaffe på små, avsidesliggende områder, gjerne oppi fjellene. Her benytter de seg av mer bærekraftige metoder enn det storskala plantasjer gjør. Dette inkluderer blant annet skyggedyrking og dyrking av flere avlinger sammen, som blant annet fremmer biologisk mangfold og matsikkerhet.

I kontrast dyrkes det som oftest kun én avling – kaffe – på store plantasjer. Samtidig har de gjerne høy grad av mekanisering, og bruker mer plantevernmidler og andre kjemiske midler. Og selv om dette gir dem en rekke fordeler, kan det også være negativt for miljøet.

Små kaffegårder, stor miljøgevinst

Skyggedyrking innebærer at kaffetrær dyrkes i skyggen av andre trær. Dette er gjerne frukttrær som gir kaffebøndene flere avlinger, og dermed også større økonomisk sikkerhet. Samtidig støtter denne dyrkingsmetoden pollinatorer, og gir naturlige levesteder for en rekke dyrearter. Og ikke minst – denne dyrkingsmetoden gir bedre kaffe!

I mange land i Latin-Amerika, slik som blant annet Colombia og Peru, er små gårder også mindre mekaniserte. Det betyr at de har et lavere energiforbruk enn større plantasjer. I tillegg har små kaffefarmer en tendens til å bruke mindre vann til irrigasjon, og bruker generelt færre ressurser. Dette minimerer miljøpåvirkningen.

Viktig for den globale kaffeproduksjonen

Til tross for dette har en del småskalabønder enkelte utfordringer som store plantasjer ikke har. For eksempel gir klimakrisen og ustabile markedspriser en usikker hverdag for mange bønder. Likevel viser Fairtrade-studien at bærekraftige praksiser, kombinert med sertifiseringer som blant annet Fairtrade, kan hjelpe de små kaffebøndene med å tilpasse seg klimaendringene og øke motstandskraften sin.

Småskalabøndene er avgjørende for den globale kaffeproduksjonen; de produserer nemlig 60 prosent av verdens kaffe. Fairtrade-studien peker på behovet for samarbeid mellom bønder, organisasjoner og kommersielle partnere for å fremme bærekraftig kaffeproduksjon. Dette inkluderer blant annet å dele kunnskap om effektive produksjonsmetoder og utvikling av mer miljøvennlige forsyningskjeder. I en tid hvor kaffeindustrien står overfor økende miljø- og klimausikkerhet, viser små kaffegårder veien mot en mer bærekraftig fremtid – en fremtid som kan gagne både bøndene, miljøet og kaffe­drikkere verden over.

Studien kan leses i sin helhet på Understanding the Climate and Environmental Impacts of Smallholder Coffee Farming.

Relaterte artikler