Kaffetreet trenger både sol og skygge

Kaffeplanten er avhengig av bestemte klimatiske forhold for å produsere en god avling.

Et kaffetre med grønne kaffebær. Solglimt. Kaffetrærne i den etiopiske regnskogen trives best med litt sollys. Foto: Colourbox.com

I sitt naturlige, opprinnelige habitat i den høytliggende etiopiske regnskogen trives kaffetrær aller best der skogen gir god plass, samtidig som plantene får skygge fra omkringliggende trær.

Selv om det finnes kaffetrær i enkelte deler av verden som ikke bør utsettes for skygge, trives de fleste kaffetrær med bare et par timer direkte sollys om dagen. Resten av dagen vil kaffetrærne helst bare ha indirekte sollys.

På grunn av dette er det mange kaffebønder som på plantasjene sine dyrker kaffe sammen med andre frukttrær. Ikke bare gir disse trærne skygge til kaffetrærne, men de gir også en ekstra økonomisk sikkerhet. Dette er svært vanlig i for eksempel Sør-Amerika og Etiopia.

I andre deler av verden, blant annet på Sumatra, Jamaica og Hawaii, brukes dette imidlertid i liten grad. Dette er fordi klimaet i disse områdene er ekstremt fuktig. Kaffeplantene i disse områdene trenger derfor all solen de kan få, for å unngå plantesykdommer som tørr-råte.

Ideelle dyrkningsforhold

Kaffetreet tåler ikke frost, men det skal heller ikke ha for intens varme. Coffea arabica trives best i en temperatur på mellom 18º og 21ºC, mens Coffea canephora (bedre kjent som ‘robusta’) trives på mellom 16º og 24ºC. Luften skal være fuktig, helst med en luftfuktighet på mer enn 50 prosent.

Jordsmonnet må være fuktig, men samtidig ha god drenering – kaffetrærne liker det nemlig verken hvis jorden tørker ut, eller hvis den blir for våt. De trives derfor svært godt i vulkansk jordsmonn.

Kaffebær gir kaffebønner

Kaffetrær har mørkegrønne blader som sitter parvis. Barken er blågrønn, og veden har en lys kremfarge. Den har et dyptgående rotsystem. Dersom planten får vokse fritt, kan den bli over enn 10 meter høy! I plantasjer er det imidlertid vanlig å beskjære den slik at den er mellom 2 og 4 meter høy. Hver plante kan bli over 60 år gammel.

Planten begynner å produsere kaffebær når den er mellom to og fem år gammel. For best mulig kvalitet på kaffen, er det nødvendig med selektiv innhøsting av kaffebærene. Kun de modne bærene skal plukkes, mens umodne og tørre bær skal unngås. Ettersom kaffebærene ikke blir modne samtidig, er dette et svært tidkrevende arbeid – som må gjøres for hånd.

Relaterte artikler