Og påvirker det kaffens smaksprofil?
Foto: Adobe FireflyNår de små blomstene endelig dukker opp på kaffetrærne, signaliserer det starten på kaffesesongen. Blomstene gir også en indikasjon på hvordan den kommende sesongen kommer til å bli – jo flere blomster treet har, jo mer kaffe vil det produsere. Selv om det finnes noe genetisk variasjon i blomstenes utseende, slik som ulikt antall kronblader og pollenbærere, er de som regel alltid hvite. I noen sjeldne tilfeller får trærne imidlertid rosa kaffeblomster. Hvorfor? Og ikke minst: Påvirker det kaffens smak?
Det er i all hovedsak to grunner til at kaffetrær får rosa blomster. Den første årsaken er resultatet av en naturlig genetisk egenskap i plantene. Dette gjelder for visse arter og varianter, inkludert Coffea racemosa og Aramosa. Sistnevnte er en naturlig forekommende hybrid mellom C. arabica og C. racemosa. For disse kaffevariantene er det kun blomstene som blir påvirket – resten av treet ser helt normalt ut.
Den andre årsaken til at et tre får rosa kaffeblomster, er at treet gjennomgår en spontan genmutasjon kalt ‘purpurascens’. Denne genmutasjonen gjør at kaffetrærne – inkludert både stammen, bladene og blomstene – får et lillaskjær i fargen. Her blir altså hele treet påvirket. Kaffetrær med denne genmutasjonen produserer generelt mindre kaffe.
Mange kaffetrær med purpurascens produserer kaffe av svært høy kvalitet – bedre enn tilsvarende planter uten genmutasjonen. Kaffen har en kraftig og langvarig syrlighet, god fylde og en svært kompleks smaksprofil. Når det brukes en naturlig foredlingsmetode, får kaffen i tillegg en kraftig kropp og en syrlighet som minner mer om eple og eddik enn sitron. Vanlige smaksnoter inkluderer solbær og plomme, samt sukkerspinn, pære og grønn te.
De aller fleste kaffebønder vil imidlertid aldri oppleve denne genmutasjonen som gir rosa kaffeblomster. Selv om naturlige mutasjoner kan oppstå, er de svært sjeldne. Både bønder og forskere jobber imidlertid med å dyrke frem nye og motstandsdyktige kaffehybrider, som igjen betyr at vi kanskje vil se en økt forekomst av rosa kaffeblomster også.
Kilde: perfectdailygrind.com
Å plukke kaffeblomster er krevende arbeid, men det er absolutt verdt innsatsen.
Nei, dette er ikke F1 som i Formel1 – her snakker vi om kaffearter.
Terroir er svært avgjørende for hvordan kaffen din smaker.
Kaffeplanten er avhengig av bestemte klimatiske forhold for å produsere en god avling.