Kaffeblomst-te – Hva er det, og hvorfor drikker man det?

Å plukke kaffeblomster er krevende arbeid, men det er absolutt verdt innsatsen.

Et kaffetre med mange kaffeblomster. Kaffeblomstene minner litt om sjasmin, både i lukt og utseende. Foto: Colourbox.com

Det finnes mange måter man kan utnytte biproduktene til kaffe. Vanligvis er det kun kaffebønnene som blir brukt, men visste du at man også kan bruke bladene, bærene og ikke minst blomstene? I Japan er for eksempel blomstene til Coffea liberica svært ettertraktet, ettersom de har mye smak og aroma, og dermed passer ypperlig til å lage te av.

Vanligvis er det mindre enn halvparten av kaffeplanten som blir brukt. Resten blir kastet. Dette er verken bærekraftig eller miljøvennlig. Heldigvis finnes det mye man kan bruke disse biproduktene til. En av mulighetene er å lage kaffeblomst-te.

Hva er kaffeblomst-te?

Kaffeblomst-te er strengt talt ikke «te» i det hele tatt. Ekte te kommer fra planten Camellia sinensis, noe som betyr at blant annet urtete, frukte, nypete og kamillete ikke er ekte teer. Disse er infusjoner, hvor urter, krydder eller andre plantedeler trekker i varmt vann. Det samme gjelder kaffeblomst-te.

Kaffeblomstene blomstrer kun én gang i året, og er første steg i prosessen mot kaffebønner. Når man skal plukke kaffeblomster, må man være svært forsiktig slik at det ikke påvirker utviklingen til kaffebærene. Det er altså viktig å ikke plukke blomstene for tidlig, men likevel før de faller ned på bakken. Dette betyr at man kun har et kort vindu på å plukke blomstene – maks tre-fire dager. Det er når blomstene begynner å visne at de er klare for å bli plukket.

Dette er et krevende arbeid – én full dags innsats gir kun opptil en halv kilo, og det trengs 500 kaffetrær for å produsere én kg kaffeblomster. Dette arbeidet er likevel absolutt verdt det. For forbrukerne betyr det deilig kaffeblomst-te, og for kaffebøndene betyr det en ekstra inntekt, uten at de trenger å plante flere trær.

Når blomstene er plukket, må de bli behandlet umiddelbart. De blir soltørket i ett døgn, og får da en lys brun farge. Deretter blir de brent raskt i en wokpanne over sterk varme, slik at fruktosen i blomstene blir karamellisert.

Nærbilde av kaffeblomster.

Slik ser kaffeblomstene ut på nært hold. Foto: Colourbox.com

Hva smaker kaffeblomst-te?

Lukten til kaffeblomstene er kraftig og minner om sjasmin. Når blomstene blir tørket, får de en kompleks smak som er både mild og søt. Avhengig av hvilken kaffevariant blomstene kommer fra, kan man få smaker av sjasmin, oolong, hibiscus, kaprifol, bambus, honning, vanilje og orkidé. Smaken kan også ha hint av treverk, longanfrukt og litchi, og kan minne om en blanding av grønn og svart te. Fargen på teen blir gyllen oransje.

Kaffeblomst-te har også enkelte positive helseeffekter. Teen inneholder blant annet antioksidanter, og kan også senke kolesterolnivået. Teen er helt koffeinfri, og kan derfor nytes av alle.

Kilder: perfectdailygrind.com, sprudge.com, bigislandcoffeeroasters.com, drinkmagazine.asia, marketlane.com.au, bunaa.de

Relaterte artikler