Å plukke kaffeblomster er krevende arbeid, men det er absolutt verdt innsatsen.
Kaffeblomstene minner litt om sjasmin, både i lukt og utseende. Foto: Colourbox.comVanligvis er det mindre enn halvparten av kaffeplanten som blir brukt. Resten blir kastet. Dette er verken bærekraftig eller miljøvennlig. Heldigvis finnes det mye man kan bruke disse biproduktene til. En av mulighetene er å lage kaffeblomst-te.
Kaffeblomst-te er strengt talt ikke «te» i det hele tatt. Ekte te kommer fra planten Camellia sinensis, noe som betyr at blant annet urtete, frukte, nypete og kamillete ikke er ekte teer. Disse er infusjoner, hvor urter, krydder eller andre plantedeler trekker i varmt vann. Det samme gjelder kaffeblomst-te.
Kaffeblomstene blomstrer kun én gang i året, og er første steg i prosessen mot kaffebønner. Når man skal plukke kaffeblomster, må man være svært forsiktig slik at det ikke påvirker utviklingen til kaffebærene. Det er altså viktig å ikke plukke blomstene for tidlig, men likevel før de faller ned på bakken. Dette betyr at man kun har et kort vindu på å plukke blomstene – maks tre-fire dager. Det er når blomstene begynner å visne at de er klare for å bli plukket.
Dette er et krevende arbeid – én full dags innsats gir kun opptil en halv kilo, og det trengs 500 kaffetrær for å produsere én kg kaffeblomster. Dette arbeidet er likevel absolutt verdt det. For forbrukerne betyr det deilig kaffeblomst-te, og for kaffebøndene betyr det en ekstra inntekt, uten at de trenger å plante flere trær.
Når blomstene er plukket, må de bli behandlet umiddelbart. De blir soltørket i ett døgn, og får da en lys brun farge. Deretter blir de brent raskt i en wokpanne over sterk varme, slik at fruktosen i blomstene blir karamellisert.
Lukten til kaffeblomstene er kraftig og minner om sjasmin. Når blomstene blir tørket, får de en kompleks smak som er både mild og søt. Avhengig av hvilken kaffevariant blomstene kommer fra, kan man få smaker av sjasmin, oolong, hibiscus, kaprifol, bambus, honning, vanilje og orkidé. Smaken kan også ha hint av treverk, longanfrukt og litchi, og kan minne om en blanding av grønn og svart te. Fargen på teen blir gyllen oransje.
Kaffeblomst-te har også enkelte positive helseeffekter. Teen inneholder blant annet antioksidanter, og kan også senke kolesterolnivået. Teen er helt koffeinfri, og kan derfor nytes av alle.
Kilder: perfectdailygrind.com, sprudge.com, bigislandcoffeeroasters.com, drinkmagazine.asia, marketlane.com.au, bunaa.de
Drikken har en lang historie, og oppstod for over 2000 år siden.
Hvem visste vel at te kunne følge spillereglene til kaffe?
Både kaffe og te er svært sunne drikker med mange positive helseeffekter.