Kaffeblad-te – Hva er det, og hva er det godt for?

I enkelte deler av verden hadde ikke kaffebønder lov til å drikke kaffe. De lagde seg derfor kaffeblad-te.

Kaffeblader som kan brukes til å lage kaffeblad-te Å lage te på kaffeblader er en bærekraftig måte å utnytte hele kaffeplanten på. Foto: Colourbox.com

Vi vet alle at kaffebæret er den mest verdifulle delen av kaffeplanten. Det er jo tross alt den som gir oss den dyrebare kaffen. Hvilken nytteverdi har resten av planten?

Klarer du ikke velge mellom kaffe og te? I så fall kan kaffeblad-te være løsningen.

Opprinnelse

Som oftest, når kaffeplanten blir beskåret eller kuttet ned, blir kvister og blader kastet. I enkelte deler av verden blir derimot kaffebladene plukket og brukt til å brygge te. Faktisk har kaffeblad-te blitt drukket i flere århundrer i blant annet Etiopia, Sudan, India og Jamaica.

Fra 1500-tallet til 1800-tallet var det i Etiopia vanlig å spare kaffebønner til eksport og spesielle anledninger. Den daglige drikken deres var derfor kaffeblad-te, også kalt «kuti». Teen ble gjerne kokt i 30 minutter, sammen med litt salt og eventuelt litt sukker. Jo lenger de kokte kaffebladene, jo søtere ble visst kaffeblad-teen.

På 1800-tallet i Indonesia fikk ikke kaffebøndene lov til å drikke kaffe, og de lagde seg derfor te av kaffebladene i stedet for, kalt «kawa daun». De plukket bladene og tørket dem i solen for å redusere bitterheten, før de røykte og røstet kaffebladene i noen få timer. Deretter kokte de kaffebladene i vann og serverte teen i kokosnøtter. I dag blir kawa daun ofte laget med sukker, kondensert melk og ingefær, og innimellom også med bambus eller et egg rørt inn i teen.

Kaffeblad-te gjør at man utnytter hele kaffeplanten, og det er populært flere steder i verden

Det finnes mange måter å lage kaffeblad-te på. Foto: Sjo og Floyd

Hva smaker kaffeblad-te?

Dersom du får servert en kopp med kaffeblad-te og forventer at den skal smake kaffe, kommer du til å bli skuffet. Kaffeblad-te smaker nemlig ikke kaffe i det hele tatt, men minner mer om grønn te. Det sies likevel at den er søtere enn grønn te. Enkelte sier også at teen har hint av vanilje, honning og pipetobakk. Smaken til kaffeblad-te varierer avhengig av hvor kaffeplanten kommer fra – akkurat slik som med kaffebønner. Teen kan nytes både varm og kald.

Kaffeblad-te har lavere koffeininnhold enn grønn te, og høyere innhold av antioksidanter. Historisk sett har den derfor blitt brukt som en kur på forkjølelse.

Teknisk sett ikke te

Selv om den varme drikken kalles for kaffeblad-te, er det teknisk sett ikke te i det hele tatt. Ekte te kommer fra teplanten Camellia sinensis, og kaffeblad-te er derfor regnet som en urtete. Andre eksempler på «uekte» teer er kamille, rooibos og fruktteer.

Hvorfor kaffeblad-te?

Kaffebønder møter mange utfordringer. Ettersom kaffebønnene kun kan høstes når de er modne, kun noen få måneder i året, går bøndene store deler av året uten arbeid og uten inntekter. Plantene produserer derimot kaffeblader kontinuerlig, noe som gir kaffebøndene muligheten til å få tryggere arbeid og mer stabile inntekter – året rundt. Å lage kaffeblad-te gir altså en bærekraftig mulighet for kaffebøndene.

Kaffeblad-te ble introdusert i Europa på 1800-tallet, men det slo aldri helt an. I begynnelsen av 2020 godkjente imidlertid European Food Safety Authority salg av kaffeblad-te i EU, noe som betyr at vi kanskje snart vil kunne finne kaffeblad-te til salgs i butikkene her i Norge. Om trenden tar av her til lands, eller om den flopper slik den gjorde på 1800-tallet, gjenstår å se.

Kilder: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler