Hva smaker egentlig kaffebær?

Og hvorfor er det ikke vanlig å spise det?

Et bilde av et kaffetre med mange modne kaffebær Overraskende nok smaker ikke kaffebær som kaffe i det hele tatt. Foto: Colourbox.com

Kaffebønnene er frøene til kaffebærene. Vanligvis blir kaffebær sett på som et biprodukt av kaffe, og blir derfor som oftest kastet.

Kaffebær kan imidlertid spises på lik linje med andre bær. Overraskende nok smaker de ikke kaffe i det hele tatt – kaffebønnenes smak og aroma blir nemlig utviklet under brenningen. Så hva smaker kaffebærene?

Stor variasjon

De fleste kaffedrikkere vet at ulike kaffesorter fra ulike steder i verden har stor variasjon i både smak og aroma. Ikke overraskende gjelder det samme for kaffebær. Hvordan kaffebærene smaker er utgangspunktet for hvilke smaks- og aromaprofiler kaffebønnene får, og enkelte kaffeprodusenter kan faktisk forutsi hvilken smaksprofil kaffebønnene kommer til å utvikle når de brennes, basert på hvordan kaffebærene smaker!

Hva smaker kaffebær?

På grunn av de store variasjonene er det vanskelig å si nøyaktig hva kaffebærene smaker, men de blir vanligvis beskrevet som søte bær som minner om andre bær, frukt og hibiscus. Noen bær kan minne om mango eller vannmelon i smaken, mens andre blir beskrevet mer som kirsebær, rips eller solbær. Aromaen kan minne om både jasminblomster og roser. Noe alle kaffebær har til felles er imidlertid at de er friske, og at de har en søt smak som kan minne om honning.

Til tross for at smaken i seg selv er god, regnes ikke bærene som noen delikatesse. De har nemlig en slimet konsistens og et tykt skall, og inneholder lite fruktkjøtt. Det er derfor vanligere å bruke kaffebærene til å lage andre produkter, slik som for eksempel kaffebærte.

Kilde: baristainstitute.com, roastycoffee.com, coffeechronicler.com

Relaterte artikler